Nebezpečné kyseliny: škodí zubům?

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Čištění dutiny ústní je pro zuby prospěšné a chrání je tak před vznikem zubního kazu. Jasná věta, ve které budeme jen těžko hledat záludnosti. Ráno pro krásu a večer pro zdraví – každé malé dítě přece ví, že o zuby je potřeba pečovat. Co když vám ale řekneme, že jsou situace, kdy je lépe s čištěním chrupu počkat?

Nebezpečné kyseliny: škodí zubům?

Hektická doba si žádá rychlé a efektivní řešení. Večeříte a ještě s posledním soustem v ústech spěcháte do koupelny a už už abyste byli v posteli? Nebo dopíjíte sklenku vína, poslední lok a už saháte po kartáčku a pastě? Pak věřte, že neděláte nic chytrého. Časová prodleva mezi konzumací některých potravin s ústní hygienou má velký vliv na zdraví vašich zubů.

Ranní ústní hygiena je nepostradatelnou součástí základní péče o chrup, ale na otázku zda ji provádět před nebo po snídani lze jen stěží jednoznačně odpovědět. Argumenty pro i proti stojí za zvážení. Dle stomatologů není ale ranní čištění pro zdraví zubů tolik zásadní jako to večerní. A zde je odpověď jednoznačná – důkladné čištění chrupu po posledním jídle. Ale pozor! Ústní hygiena prováděná bezprostředně po konzumaci potravin či nápojů, které obsahují kyseliny, i třeba ovocné, je zcela nevhodná.

Sklovina, která tvoří nejsvrchnější vrstvu zubu a chrání ho před bakteriemi a před zubním kazem, je velice citlivá na kyseliny. A to jakékoliv. Tedy i například kyseliny ovocné. Specialista na dentální hygienu MDDr. Adam Šíma, který působí na Dentální klinice Jan Stuchlík, vysvětluje celý proces takto: „Vlivem nízkého pH kyseliny dochází k rozpouštění skloviny a ionty se tak uvolňují na povrch zubu.

Přibližně po třiceti minutách se pH v ústech vrátí do normálu a krystaly na sklovině se právě díky iontům obnoví. Problém ale nastane, pokud si vyčistíte zuby v oné půlhodině. Spolu s bakteriemi a zbytky potravy totiž očistíte i uvolněné ionty a krystaly se pak nemají z čeho znovu utvořit. Tím nastává odvápnění zubu a ničení skloviny.“

V případě, že si tedy dáte džus, ovoce nebo již zmíněné víno, pak s čištěním chrupu posečkejte 30 minut. Zabráníte tak ničení skloviny, a tudíž snížíte i riziko vzniku zubního kazu.

A jak chrup vlastně čistit? Technik je mnoho. Každá dentální hygienistka či zubní lékař vám se správnou technikou čištění zubů ráda poradí. Je důležité ústní hygienu provádět tak, aby se zuby zbavily veškerého plaku, kterým jsou pokryty. Tvorba plaku a tvar zubů jsou však individuální, a proto je těžké určit přesnou techniku, která by byla obecně platná pro každý chrup.

Důležité je nezapomínat především na mezizubí, které je potřeba zbavit všech zbytků potravy pomocí dentální nitě a mezizubních kartáčků. Mezizubní prostor je nejšpinavější místo lidského těla, a proto – ačkoliv do něj nevidíme – nesmíme na jeho čištění zapomínat!

Pokud si chcete zkontrolovat, zda jsou zuby opravdu čisté, pak můžete sáhnout po speciálních tabletách. Jednoduše tabletu rozkoušete a za půl minuty vyplivnete. Zubní plak se pak zabarví a vy budete přesně vědět, co je potřeba dočistit. Okamžitou kontrolu můžete také provést jazykem, který lehce přejedete po přístupných částech zubu. Čistý zub je dokonale hladký.

www.ulekare.cz

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…