Nechoďte jen v pantoflích, hrozí vám zlomeniny

Nechoďte jen v pantoflích, hrozí vám zlomeniny

Lidé s osteoporózou mají kvůli řídkým kostem daleko větší riziko zlomenin. Je proto nutné dávat si pozor na pády všeho druhu. Těm lze zabránit třeba i tím, že budete nosit správnou obuv. Pády jsou proto jednou z hrozeb.

www.osteoporoza.cz

Osteoporóza jde ruku v ruce se zlomeninami

Zlomeniny kostí jsou pro pacienty s osteoporózou největším strašákem. Jde hlavně o zlomeninu krčku stehenní kosti. Zdaleka nejčastější příčinou osteoporotických zlomenin jsou pády. Nejrizikovější skupinou mezi osteoporotiky jsou starší lidé, neboť trpí přirozeným úbytkem kostní hmoty, který je dán stářím.

Kdo nepadá, nemá zlomeniny

Američtí vědci z Harvardské univerzity přišli se zajímavým zjištěním. Celá polovina pacientů, kteří spadli, a proto si přivodili zlomeninu, měla společnou jednu věc – chodili naboso nebo pouze v ponožkách či pantoflích. Průzkum trval přes dva roky a obouvání pacientů s osteoporózou, ve většině starších lidí, bylo sledováno pomocí dotazníků a domácích návštěv.

Na povrchu, jako jsou dlaždičky v koupelně nebo jiných částech domu, lze totiž snadno uklouznout. Člověk, který chodí po bytě naboso nebo jen v ponožkách, prostě častěji padá, a to na záda. Pantofle zase nesedí pevně na noze a lidé, kteří je nosí, častěji sami zakopnou a padají směrem dopředu.

Řešení je tedy snadné – pevné uzavřené boty nebo bačkory, nejlépe ještě s protiskluzovou podrážkou. Pokud zavítáte do prodejen zdravotní obuvi, poradí vám, které boty jsou vhodné právě pro vás.

Léčení případné zlomeniny může být nekonečné

Kvalitní boty tak rozhodně nejsou žádným přehnaným luxusem. U takto špatně obutých, nebo spíše neobutých lidí dochází totiž nejen ke zlomeninám, ale i k natržení svalu, šlachy nebo vazu.

Léčba zlomeniny u pacienta s osteoporózou, navíc staršího člověka, je potom velice zdlouhavá. Kosti osteoporotika obtížně srůstají. Tito lidé pak tráví v nemocnici se sádrou třeba i půl roku života!

Doporučujeme

Články odjinud