Nechtěný odkaz aneb Jsou alergie dědičné?

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Otázku, jak a proč vznikají alergie, si kladou vědci již několik desetiletí. Přes velký pokrok ve výzkumu ale stále zůstávají některé otazníky. Na rozvoji těchto problémů se sice podílí více faktorů, dědičné vlohy ale rozhodně nejsou zanedbatelné.

Nechtěný odkaz aneb Jsou alergie dědičné?

Rizikové faktory

Faktory ovlivňující to, jestli u člověka alergie vznikne, nebo ne, je možné rozdělit do dvou skupin.

  • První skupina: zahrnuje rizikové faktory jedince, kam patří dědičnost, pohlaví, rasa a věk. Dědičnost má v této skupině nejvýznamnější vliv.
  • Druhá skupina: spadají sem rizikové faktory prostředí – tedy prenatální vývoj, setkání s infekčními nemocemi během raného dětství, znečištění životního prostředí, hladiny alergenů i diety.

Rodinné vztahy

Výskyt alergií je silně vázán na příbuzenské vztahy. U jednovaječných dvojčat se v 70 % vyskytne stejná přecitlivělost, dvojvaječná dvojčata trpí identickou alergií pouze ve 40 %. Těmito potížemi trpící rodiče mívají častěji alergické potomky a problémy u těchto dětí bývají obvykle silnější než u ratolestí, jejichž rodiče alergii neznají. Děti ovšem nemusí být přecitlivělé vůči stejnému alergenu jako dospělí. Zdá se, že dědičná je vloha k rozvoji alergie daná odchylkou v imunitním systému, nikoliv konkrétní alergie.

Hledání viníků

Vědci se zabývali otázkou, které místo v lidském genomu je za přenos dispozice k alergiím zodpovědné. Mnoho výzkumů došlo k tomu, že byly odkryty konkrétní geny, jejichž odchylka zvyšovala nebezpečí rozvoje přecitlivělosti. Neexistuje ale jediný viník, genů, které mohou ovlivňovat dědičnost alergií, je celá řada. Navíc je zřejmé, že dochází k vzájemné souhře genetických vloh a faktorů prostředí.

Výzkum dědičnosti alergií by měl v budoucnosti umožnit lépe předpovědět odpověď na léčbu a určit vhodnou strategii, jak ke každému pacientovi přistupovat. Odkrývání molekulárních dějů vedoucích k alergii by mohlo přispět k možnosti léčit nemocné cíleně.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.bez-alergie.cz

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…