Nechtěný odkaz aneb Jsou alergie dědičné?

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Otázku, jak a proč vznikají alergie, si kladou vědci již několik desetiletí. Přes velký pokrok ve výzkumu ale stále zůstávají některé otazníky. Na rozvoji těchto problémů se sice podílí více faktorů, dědičné vlohy ale rozhodně nejsou zanedbatelné.

Nechtěný odkaz aneb Jsou alergie dědičné?

Rizikové faktory

Faktory ovlivňující to, jestli u člověka alergie vznikne, nebo ne, je možné rozdělit do dvou skupin.

  • První skupina: zahrnuje rizikové faktory jedince, kam patří dědičnost, pohlaví, rasa a věk. Dědičnost má v této skupině nejvýznamnější vliv.
  • Druhá skupina: spadají sem rizikové faktory prostředí – tedy prenatální vývoj, setkání s infekčními nemocemi během raného dětství, znečištění životního prostředí, hladiny alergenů i diety.

Rodinné vztahy

Výskyt alergií je silně vázán na příbuzenské vztahy. U jednovaječných dvojčat se v 70 % vyskytne stejná přecitlivělost, dvojvaječná dvojčata trpí identickou alergií pouze ve 40 %. Těmito potížemi trpící rodiče mívají častěji alergické potomky a problémy u těchto dětí bývají obvykle silnější než u ratolestí, jejichž rodiče alergii neznají. Děti ovšem nemusí být přecitlivělé vůči stejnému alergenu jako dospělí. Zdá se, že dědičná je vloha k rozvoji alergie daná odchylkou v imunitním systému, nikoliv konkrétní alergie.

Hledání viníků

Vědci se zabývali otázkou, které místo v lidském genomu je za přenos dispozice k alergiím zodpovědné. Mnoho výzkumů došlo k tomu, že byly odkryty konkrétní geny, jejichž odchylka zvyšovala nebezpečí rozvoje přecitlivělosti. Neexistuje ale jediný viník, genů, které mohou ovlivňovat dědičnost alergií, je celá řada. Navíc je zřejmé, že dochází k vzájemné souhře genetických vloh a faktorů prostředí.

Výzkum dědičnosti alergií by měl v budoucnosti umožnit lépe předpovědět odpověď na léčbu a určit vhodnou strategii, jak ke každému pacientovi přistupovat. Odkrývání molekulárních dějů vedoucích k alergii by mohlo přispět k možnosti léčit nemocné cíleně.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.bez-alergie.cz

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…