Nedejte křečím šanci, bojujte s nimi s úsměvem na tváři

Nedejte křečím šanci, bojujte s nimi s úsměvem na tváři

Stává se vám, že vás během cvičení, které by mělo člověku pomáhat, chytnou křeče? Nebo v křečích protrpíte pravidelně nebo nepravidelně pár dní v měsíci? Lámaly jste si hlavu, čím by to tak mohlo být? Každou svou myšlenku jste však brzy utnuly a s křečemi se smířily? To je ale chyba!

Váš organismus funguje jako celek. Pokud tedy něco není úplně v pořádku, ihned se to nějakým způsobem projeví. Svalové křeče jsou typickým příznakem nedostatku hořčíku v těle. Svou přítomností totiž podmiňuje aktivitu několik set enzymů, jejichž úlohou je výměna energie ve vašich buňkách- převážně svalových a nervových. Proto se jeho nedostatek projeví v podobě svalových křečí, které jsou zároveň doprovázeny bolestmi hlavy, nervozitou, úzkostmi nebo skleslou náladou. Hořčík svým působením pomáhá uvolňovat napětí nejen fyzické, ale i psychické. Celkově zklidňuje organismus a působí příznivě na srdeční činnost. Tím, že hořčík podporuje správný tok krve, pomáhá tak předcházet bolestem hlavy, nebo je alespoň zmírňuje.

Hořčík, neboli magnesium, působí na spojení nervů a svalů, umožňuje tak smršťování a povolování svalů, pomáhá uvolňovat energii (štěpením nukleové kyseliny ATP na ADP). Jestliže svaly postrádají dostatečné množství hořčíku, stáhnou se, což může vyústit v křeče.
Tento zázračný prvek pozitivně působí nejen během zvýšené zátěže, ale i po ní. Hořčík se totiž podílí na regeneraci svalstva, které je unavené cvičením, včetně svalu srdečního. Díky němu se tělo z únavy dříve zotaví a je pak schopné dalšího výkonu.
Zároveň je vědecky potvrzena myšlenka, že hořčík snižuje křeče související s menstruací. Na křeče zapůsobily relaxační účinky magnesia, jehož předností je rozšiřování cév, a tak dochází k lepšímu průtoku krve. Podpora kardiovaskulárního systému je další z významných předností hořčíku. Pokud vás provází nejen během vašich dní pocity deprese, skleslosti, jste podrážděná a přecitlivělá, hořčík pomůže i zde. Působí silně antidepresivně a pozitivně ovlivňuje naše emoce.

Hořčík by se měl obzvláště doplňovat tehdy, pokud zažíváte stresující situace. Ať už se jedná o „pozitivní stres“ (svatba, výhra v loterii), nebo o stres negativní (strach ze zkoušky, pracovní stres). To totiž dochází k nadměrné spotřebě hořčíku, tělo se připravuje k boji a hořčík je nadměrně vylučován. Jsou známy pokusy na krysách, které byly stresovány- v jejich moči bylo vyloučeno až 20x více hořčíku, než je v běžných situacích. Proto by se mělo v těchto situacích dbát na to, aby byl hořčík dostatečně doplňován.

Doporučená denní dávka pro dospělé a mladistvé je 270-400 mg pro muže a 280-300 mg pro ženy, pro děti ve věku 7-10 let = 170 mg, 4-6 let = 120mg, 1-3 roků = 40-80 mg. Těhotné ženy by měly denně přijmout 320-400 mg, ženy kojící až 450 mg. Hořčík získáte jak z potravin, tak i díky potravinovým doplňkům. Nejúčinnější možností je kombinace obého, tedy potravin s vysokým obsahem hořčíku i doplňků, např. Promagsan (30 tablet za 40 Kč- preventivně stačí 1 tableta denně). Ve stravě ho najdete v celozrnných obilninách, v banánech, mandlích, ořechách, v listové zelenině- hlavně špenát, v rýži a v olejnatých semenech (např. slunečnice, seznam), ale i v kakau a čokoládě.
.

Doporučujeme

Články odjinud