Nedejte lupénce šanci aneb Pečovat o kůži se vyplatí

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Lupénka. Onemocnění, které se může lehce stát noční můrou postižených pacientů. Je to totiž onemocnění pouze léčitelné, nikoliv však vyléčitelné. Přesto ale existují možnosti, jak snížit pravděpodobnost, že se tato nemoc po období klidu znovu přihlásí k životu.

www.revmaticke-nemoci.cz



Když je kůže suchá

Lupénka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, kdy díky přehnanému působení imunitního systému dochází ke vzniku zánětu a zrychlenému růstu kůže. Tato nemoc není vrozená, dědí se pouze sklony k tomuto onemocnění. To jako takové nelze vyléčit definitivně, lze pouze zamezit tomu, aby se po období klidu nemoc znovu probudila k životu.

Změňte životní styl

Pokud se chce pacient vyhnout nepříjemným následkům a působení této nemoci, měl by od základu změnit svůj životní styl. První změna by měla přijít ve vztahu pacienta k alkoholu a kouření.

Jak alkohol, tak i cigaretový kouř totiž přispívají ke zvýšení pravděpodobnosti nového propuknutí nemoci. Neméně důležitá je i zdravá strava, zejména s dostatkem vlákniny, ovoce, zeleniny a omezením tučných a mastných jídel.

Stejně jako složení stravy je třeba hlídat i její množství a tělesnou váhu. Obézní lidé totiž podle výzkumů mají riziko vzniku psoriázy až o třetinu vyšší než normálně vážící populace.

Ke zdravému životnímu stylu ale patří i zdravý duch a vyhýbání se stresu. Toho lze dosáhnout například sportováním a jinými volnočasovými aktivitami. Je ale třeba mít na paměti, že je nutné používat správné ochranné pomůcky a vhodnou obuv, aby nedocházelo k poranění pokožky.

Pečujte o svou kůži

Jedním ze zásadních faktorů, které mohou návrat lupénky potlačit, je i správná péče o pokožku. Používejte proto jen takovou kosmetiku a hygienické potřeby, které vaši pokožku nedráždí a nepoškozují. Vhodnosti každého neznámého přípravku také ideálně konzultujte se svým ošetřujícím lékařem.

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…