Nedostatek jodu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Nemoci štítné žlázy patří mezi choroby hromadného výskytu, neboť postihují až osm procent obyvatelstva. Nejčastější příčinou poruchy štítné žlázy je nedostatek jódu.

Nedostatek jodu


Nemoci štítné žlázy patří mezi
choroby hromadného výskytu, neboň postihují až osm procent obyvatelstva.
Nejčastější příčinou poruchy štítné žlázy je nedostatek jódu.

Vedoucí lékař Endokrinologického ústavu Václav Zamrazil přiznal, že v České
republice je jodový deficit zvládnut jen částečně


Středně závažným nedostatkem jódu trpí v České republice asi 15
procent žen a zhruba osm procent dětí, který se může nepříznivě projevit na
jejich tělesném, duševním i pohlavním vývoji. V dospělosti a ve vyšším věku
může vážně ohrozit činnost štítné žlázy.


I mírný nedostatek jódu se podle Zamrazila projevuje v těhotenství a
při kojení, kdy způsobuje poruchy vývoje plodu a novorozence, zejména činnosti
mozku. Kuchyňská sůl je obohacena jódem, avšak jód není přítomen v průmyslově
používané soli, která se používá v pekárnách a při výrobě uzenin.


Štítná žláza trpí také poruchou autoimunity, při níž je
narušena vnitřní organizace ochrany organismu. Autoimunitní poruchy štítné žlázy
postihují zejména ženy ve věku nad 45 let. V této kategorii jimi trpí deset až 15
procent žen. Tyto choroby bývají spojeny s dalšími závažnými nemocemi, například
cukrovkou.


Snížená funkce štítné žlázy zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
Endokrinologický ústav se snaží zvýšit znalosti lékařů, aby včas rozpoznali
poruchy štítné žlázy a pod vedením endokrinologa ji mohli léčit a současně
usiluje o zvýšení počtu endokrinologů.


Začátky onemocnění endokrinních žláz autoimunitního původu se
často projevují jako únava, bolest svalů, zvětšení uzlin, přestože běžná
laboratorní vyšetření neprokazují závažnější nemoc.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…