Nedostatek spánku vede k obezitě

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pokud někoho trápí nějaké to kilo navíc, možná by měl hledat důvod nadváhy v nedostatku spánku. Podle průzkumů amerických lékařů, zveřejněném v časopise Archives of Internal Medicine, totiž lidé trpící obezitou a nadváhou shodně uvádějí, že toho za týden naspí daleko méně, než jejich štíhlí kolegové.

Výzkumu se podrobila zhruba tisícovka dospělých ve věku od osmnácti do jednadevadesáti let. Podle doktora Roberta D. Vorony existuje mezi dobou spánku a tělesným indexem BMI nepřímá úměra. Zatímco se průměrný naspaný čas u člověka snižuje, jeho BMI rapidně roste.

"Hranice mezi zdravým spánkem a spánkem, který může zavánět obezitou, je přitom velice křehká. Může tvořit třeba i dvě hodiny týdně, což je zhruba sedmnáct minut denně. Člověk, který je prospí, je pak hubenější, než ten, který je probdí a projí," vysvětluje s nadsázkou doktor Vorona, podle nějž je v případě nespavosti nejdůležitější si uvědomit, že člověk nesmí probdělý čas v noci "zabíjet jídlem", protože noční hodování vede právě k obezitě.

"Svým způsobem jde o začarovaný kruh, protože obezita může způsobovat nespavost, zatímco následkem nespavosti je obezita," dodal.

S doktorem Voronou souhlasí i holandští vědci, kteří se domnívají, že si člověk zadělává na obezitu již v dětství.

"Dostatek zdravého spánku je potřebný především v období, kdy se člověk vyvíjí. V opačném případě se totiž v dospělosti častěji setkává s obezitou," míní Holanďané. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…