Nedostatek vitaminu D škodí srdci

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nízká hladina vitaminu D v lidském organismu hrozí až smrtelnými následky. Posledních výzkumů může jeho nedostatek vést k srdečním chorobám nebo mrtvici.

Vitamin D je látka, kterou většinou získáváme díky slunečnímu záření, ale je obsažena také v některých potravinách.

Dr. Annamari Kikkinenová z finského Národního zdravotního institutu v Helsinkách zkoumala souvislost mezi obsahem zmíněného vitaminu a kardiovaskulárními nemocemi u 2 817 mužů a 3 402 žen.

Účastníkům studie bylo průměrně 49 let a neměli žádné příznaky srdečních nemocí.
Během následujících 27 let zemřelo 640 z nich na srdeční selhání a 293 na mrtvici.

Ukázalo se, že oproti osobám s nejvyšší hladinou vitaminu D v krvi bylo riziko vzniku těchto nemocí o polovinu vyšší u těch, kteří ho měli nejméně. Tento fakt neovlivnily ani jiné faktory, například věk, pohlaví, životní styl nebo roční období, během něhož docházelo k měření.

"Všichni účastníci naší studie měli méně vitaminu D, než je optimální," poznamenala Kikkinenová a dodala: "Mechanismus, jakým tento vitamin ovlivňuje náš cévní systém, není dosud znám. K jeho pochopení je třeba další výzkum."

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Dnes | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.