Na internetu lze vygoolit spoustu tabulek s potravinami bohatými na železo i s tím, kolik ho obsahují a kolik % doporučené denní dávky nám pokryjí. Bohužel to není tak, jak to vypadá. Je totiž třeba myslet na to, že železo rostlinného a živočišného původu má rozdílnou vstřebatelnost. Železo obsažené v potravinách rostlinného původu je biologicky využitelné pouze z 1-5 %, železo obsažené v potravinách živočišného původu je biologicky využitelné z 10-25 %. A k tomu ještě některé potraviny jeho vstřebatelnost zvyšují, jiné naopak snižují.Sezam, melasa, ořechy, luštěniny, špenát a všechny podobné potraviny s vysokým obsahem železa, ale rostlinného původu, obsahují nehemové železo, tedy železo ve formě, která je pro naše tělo obtížně vstřebatelná - tělo ho sice dostane, ale využije minimálně. Při nedostatku železa je nutné jíst játra, vnitřnosti, ryby, některé plody moře a tmavá (krvavá masa).Využitelnost železa pak zvyšuje kyselina askorbová (vit. C), dostatek vitaminu D, organické kyseliny, kvašené výrobky a bílkoviny z masa. Malá porce červeného masa, drůbežího nebo rybího masa přidaného k rostlinné potravě může vstřebání železa v ní obsaženého zvýšit.A co vstřebatelnost železa naopak snižuje? Například kyselina fytová, obsažená v cereálních výrobcích, luštěninách a zelenině, polyfenoly (obsažené například v bobulovinách, pivu, čaji, olivovém oleji nebo oříšcích), vápník (např. v mléčných výrobcích) nebo vaječné bílkoviny.
Miluji všechny ořechy mimo buráků, jenže jsou velmi kalorické a drahé,stojí víc než kvalitní sýry i maso a čerstvé ryby.
Železo = melasa a mletý sezam (na sladko i slano), na chemii kšlu!
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.