Negativní emoce a traumatické zážitky lze z mozku vymazat světlem

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Vzpomínky na silný emocionální zážitek mohou i po letech vyvolat velmi intenzivní pocity. Pokud jsou to emocionální zážitky příjemné a pozitivní, pak to člověku prospěje. Ale co když vzpomíná na traumata a tragické události? Taková vzpomínka může psychiku vážně poškodit. A proto se vědci dlouhodobě zabývají tím, jak podobné zážitky z mozku vymazat. Pomoci by mohlo silné světlo.

Negativní emoce a traumatické zážitky lze z mozku vymazat světlem

Vědci z vysoké školy Massachusetts Institute of Technology objevili nervové dráhy v mozku, které spojují vzpomínky a emoce. Při pokusech na mozcích myší se jim podařilo prokázat, že některé dráhy lze narušit pomocí silného světla. A pokud dojde k narušení této dráhy spojující vzpomínku na děsivé trauma, mozek pak už nezažívá nepříjemné emoce s tímto děsivým zážitkem související.

Výsledky své studie publikovali vědci z MIT v prestižním odborném časopise Nature a tvrdí, že pomocí jejich metody lze pozitivní a negativní vzpomínky uložené v paměti zcela zvrátit. Tedy z negativní vzpomínky učinit vzpomínku bez nepříjemného zážitku. A naopak z pozitivní vzpomínky učinit vzpomínku negativní.

„V budoucnosti tak budeme schopni vyvinout metody, které lidem pomůžou vzpomenout si na pozitivní vzpomínky s větší intenzitou než na ty negativní,“ tvrdí doktor Susumu Tonegawa z Massachusetts.

Výzkumy z MIT přispívají k léčbě depresí a posttraumatického syndromu. Studie sledovala především centra paměti – hippokamp a amygdalu.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…