NEHORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE: Jaké jsou možnosti, výhody a rizika? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

NEHORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE: Jaké jsou možnosti, výhody a rizika?

Antikoncepce je výsadou moderní ženy a přínáší jí svobodu a možnost určit si, kdy a zda chce otěhotnět. Nejrozšířenější hormonální antikoncepce však nevyhovuje všem ženám. Jaké jsou jiné možnosti?

Lokální nehormonální antikoncepce se spermicidním účinkem a bariérové metody

Společné pro tyto metody je nejen obohacení antikoncepčního účinku o působení antiinfekční ve smyslu snížení rizika přenosu pohlavně přenosných nemocí, ale současně nulové riziko pro uživatelky díky mechanické zábraně u bariérové antikoncepce a nulovému vstřebávání účinné látky u spermicidů.

Tyto metody jsou vhodné pro ženy, u kterých se objevuje vysoké riziko pohlavních infekcí (v případné kombinaci s hormonální antikoncepcí), pro ženy, které nechtějí nebo nemohou užívat hormonální antikoncepci, či ženy s nízkou frekvencí styku.

Bariérové metody

Prezervativy (kondomy) jsou většinou latexové zábrany průniku spermií do pochvy. Na trhu je dostupných mnoho druhů kondomů od různých výrobců. Většina je elektronicky testována, a tak riziko průniku spermií, virů či bakterií je nulové.

Jako bariéru lze použít rovněž cervikální klobouček, vaginální pesar neboli ženský kondom.

Cervikální klobouček se nasazuje přímo na hrdlo děložní.

Pesary jsou latexové kruhové membrány s pevnějším okrajem, které se vkládají do pochvy tak, aby překrývaly hrdlo děložní. Jejich velikost musí určit lékař. V pochvě je možno je ponechat 72, respektive 24 hodin. V současné době nejsou pro malý zájem žen na našem trhu běžně dostupné.

Spermicidy

Tato lokální nehormonální kontracepce je založena na principu znehybnění spermií v ejakulátu. Druhým mechanismem účinku je zahuštění vaginálního hlenu, čímž se snižuje prostupnost spermií směrem k děložnímu hrdlu.

Spermicidy nové generace - například přípravek Pharmatex (Pearl index 0,68-2,6) - mají srovnatelnou antikoncepční účinnost s perorální hormonální antikoncepcí.

Na našem trhu jsou spermicidy dostupné ve formě krému s okamžitým nástupem účinku, který přetrvává 10 hodin po zavedení, nebo ve formě globulí s nástupem účinku po 5 minutách od zavedení a s účinkem 4hodinovým. Dobou účinnosti pro krém a globuli se míní doba od zavedení do styku. Přípravek má rovněž vysokou lubrikační účinnost.

Nitroděložní tělíska

Nitroděložní tělísko (IUD) procházelo vývojem tvaru a použitého materiálu. U nás se nejdříve používaly spirály z inertního plastu (tzv. DANA), později se přešlo k tělískům s mědí ve tvaru písmene T. Tak se k mechanismu účinku, který pravděpodobně vychází z vyvolání chronického aseptického zánětu v dutině děložní cizím tělesem, přidává efekt použité mědi, případně zlata či stříbra.

IUD se zavádí skrz hrdlo děložní nejlépe při menstruaci, kdy je hrdlo pootevřeno a je jistota, že žena není těhotná. Je opatřeno silonovým vláknem, za které je lze odstranit. Většina tělísek se zavádí na dobu maximálně 5 let.

Absolutní výhodou je nemožnost opomenout použít antikoncepci nebo udělat jinou chybu v užívání.

IUD s sebou nese i jistá rizika, z nichž je nutno uvést zvýšení rizika mimoděložního těhotenství, rizika pánevního zánětu a zvýšení krevní ztráty při menstruaci.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud