Nejčastější mýty kolem našeho jídelníčku

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Ve věci stravování a zdravé výživy koluje mezi lidmi spousta zaručených rad. Ovšem některé z mouder jsou mylné a proto si nenechte pokazit chuť nebo se zbytečně nevyhýbejte kulinářským požitkům. Zde najdete deset nejčastějších omylů. V zásadě platí co tělo žádá to potřebuje, ale všeho s mírou!

1. Sůl škodí

To v žádném případě. Sůl je pro nás životně důležitá. Především lidé s nízkým nebo normálním krevním tlakem by se neměli soli vyhýbat. I v případě solení jde vždy o tu správnou míru. Přliš mnoho soli váže v těle vodu.

2. Vegetariáni jsou zdravější

Maso z kontrolovaných chovů dodává organismu sílu! Obsahuje bílkoviny, železo a vitamíny skupiny B, látky důležité pro správné fungování nervového systému, pro kvalitní pokožku a vlasy, pevné nehty. Vegetariáni, kteří se vyhýbají bílkovinám živočišného původu a zejména masu, mívají větší problémy.



3. Med je bohatý na vitamíny

To jistě, ale pokud bychom z nich chtěli něco mít, museli bychom ho sníst spoustu. Obsah cukru v medu přitom činí až 75 %, takže bychom s ním měli zacházet opatrněji.

4. Káva tlumí pocit hladu

To je právě naopak! Káva sice neobsahuje žádné kalorie, ale povzbuzuje chuť k jídlu. Takže chceme-li potlačit hlad, raději sáhneme po vodě nebo ovocných šťávách ředěných minerálkou.

5. Po bílkovinách se tloustne

Pokud bílkoviny nepochází z tučných potravin, pomohou nám snižovat váhu. Proteiny potřebujeme pro tvorbu svalové hmoty. A větší svalová hmota se zase stará o lepší spalování tuků.

6. Zelenina musí být čerstvá

To neplatí tak absolutně. Zmrazená zelenina je často mnohem bohatší na vitamíny než se předpokládá. Při klasickém skladování ztrácejí potraviny vlivem okysličování, tepla a světla svou výživnou hodnotu. Například zmrazené fazolky mají dvojnásobný obsah vitamínu C než klasicky skladované.

7. Zákaz čokolády

Pokud jíme čokoládu s mírou, může to v nás vyvolat příjemné pocity a nepovede ke zvyšování váhy. Pokud si pořád něco zakazujeme, tak nás právě na to zakázané čas od času přepadně divoká chuť.

8. Hladem k hubnutí

To není pravda, protože v případě hladovění se látková přeměna přepne na daleko pomalejší chod. Mnohem rozumnější je látkovou přeměnu povzbudit. Denně musíme tělu dodat asi 1,5 kg potravin, pokud dbáme na štíhlou llinii snažíme se, aby šlo o stravu málo kalorickou a chudou na tuky.

9. Večerní jídlo nasazuje tuk

V zásadě nikoliv, pouze v případě, že bychom večer hodně mlsali a náš výběr by byl hodně kalorický. Takže k televizi raději mrkvičku než bramborové lupínky.

10. Vynechat snídani

I když po ránu nemáme na jídlo chuť, měli bychom sníst alespoň plátek celozrnného chleba, ovoce, jogurt nebo trošku müsli. Jinak nám bude látková výměna déle spát a v době oběda se dostaví velký nápor hladu.

Další články z rubriky

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Trápí vás bolesti žaludku? Tyto věci nedělejte nalačno!

Včera | Problémy se žaludkem rozhodně nejsou nic příjemného. Mohou mít řadu příčin, někdy si je ale možná…

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 9 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…