Nejčastější mýty o rakovině prsu. Znáte je?

Nejčastější mýty o rakovině prsu. Znáte je?

Každá bulka v prsu je rakovina, v ohrožení jsou pouze ženy, podprsenky podporují vznik nádorového bujení, … V naší populaci koluje mnoho nepravdivých tvrzení o rakovině prsu. Pojďme poodhalit roušku tajemství osmi nejčastějších mýtů o nádorech prsní tkáně.

Mýtus č. 1 – Každá bulka v prsu znamená rakovinu

Pravdou je, že rakovina prsu se může projevit hmatatelnou bulkou v prsní žláze. Avšak 80 % hmatných útvarů v prsu je nenádorového původu. Nejčastěji se jedná o cysty (dutiny vyplněné tekutinou) nebo o shluky vaziva. V každém případě, pokud nahmatáte v prsu podezřelý útvar, nepropadejte panice a navštivte co nejrychleji svého lékaře.

Mýtus č. 2 – Riziko nezávisí na věku

Rizikových faktorů pro vznik rakoviny prsu je hned několik. Mezi nejdůležitější jednoznačně patří genetická zátěž a věk. Ženy do 40. roku života mají riziko vzniku rakoviny prsu asi 1 : 227, tedy velmi nízké. Poté riziko velmi razantně stoupá, v šedesáti je pravděpodobnost nádorového bujení prsu asi 1 : 28, a v 85 letech dokonce 1 : 8!

Mýtus č. 3 – Nositelé vrozených mutací genů vždy onemocní rakovinou

Geny zodpovědné (nejen) za rakovinu prsu se nazývají BRCA. Jejich vrozenými mutacemi mohou být postiženi jedinci obou pohlaví. Ne každý z nich však musí ve svém životě onemocnět rakovinou prsu nebo jiného orgánu. Poškození genů BRCA totiž „pouze“ zvyšuje pravděpodobnost vzniku nádorového bujení. Avšak velmi významně. U žen s mutací BRCA je asi pětkrát vyšší riziko rozvoje rakoviny prsu a vaječníků.

Mýtus č. 4 – Mamografie zvyšuje riziko rakoviny prsu

Mamografie sice používá rentgenové záření, avšak ve velmi nízkých dávkách. Jedno mamografické vyšetření je přibližně rovno dávce, kterou člověk získá z okolního prostředí za celý rok. Na druhou stranu se vůbec nedá srovnat s ročním kouřením jedné krabičky cigaret denně, v tomto případě jsou dávky záření mnohonásobně vyšší. Mamografie tedy reálně nemá žádný podíl na zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu.

Mýtus č. 5 – Odstranění celého prsu zvyšuje šanci na přežití

Radikálnost operace závisí především na pokročilosti nádorového bujení. U včasně zachycených nádorů není potřeba odstraňovat celý prs. V případě pokročilých nálezů je však zapotřebí zvolit co nejradikálnější operaci. Preventivní odstranění prsní žlázy se však jednoznačně uplatňuje u jedinců s mutací genů BRCA.

Mýtus č. 6 – Podprsenky zvyšují riziko rakoviny prsu

Nepravdivá tvrzení obviňovala kostice podprsenek z útlaku mízního systému prsní žlázy, což mělo vést k hromadění toxických látek v prsu a rozvoji zhoubného bujení. Tyto domněnky byly ale široce vyvráceny ve vědeckých výzkumech. Těsnost oblečení tudíž nemá nic společného s rakovinou prsu.

Mýtus č. 7 – Muži nejsou v ohrožení

I muži mohou onemocnět rakovinou prsu, obzvláště pokud jsou nositeli genové mutace BRCA. V České republice ročně onemocní rakovinou prsu několik desítek mužů. Jejich vyhlídky jsou poněkud horší než u žen, jelikož nejsou s nemocí seznámeni a příznakům v časných fázích bujení nepřikládají příliš velký význam.

Mýtus č. 8 – Rakovině prsu lze úspěšně předejít

V současné době neexistuje žádný postup, který by úplně vyloučil riziko rozvoje rakoviny prsu. Zásady zdravého životního stylu a zanechání kouření významně snižují pravděpodobnost vzniku nádorového bujení, ale nedokážou mu zcela předejít.

Zdroj: www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud