Nejezte olejnaté ryby

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pojídání většího množství olejnatých ryb může mít neblahý vliv na lidské zdraví. Ryby totiž jsou většinou kontaminovány řadou cizorodých látek, které se do moře dostaly při těžbě ropy a plynu. Prohlásila to nedávno Asociace spotřebitelů ve Velké Británii. Británie je považována za jednoho z největších původců znečištění v Severním moři.

The Food Standards Agency ve srovnání s Asociací spotřebitelů zase ve své studii uvádí, že většina obyvatel pojídá jednu porci mastných ryb týdně… paradoxně prý hlavně proto, aby dodala tělu potřebné výživné látky a vitamíny.

Namísto udržování těla v dobré kondici si spíše škodí, neboť olejnaté ryby v konzervách bývají často kontaminovány. Mezi nejrizikovější druhy z této skupiny ryb přitom patří oblíbení lososi, pstruzi či makrely.
Z výzkumu rovněž vyplynulo, že Britové se málo zajímají o to, co jedí. Neznalost je přitom největším rizikem. Mnozí o radu ani nestojí, jiní ji odmítají a většina neví, co olejnaté ryby vlastně jsou. Čtrnáct procent dotázaných řadilo mezi olejnaté ryby třeba tresku, která sem nepatří.

Nejčastější chemikálie, vyskytující se v olejnatých rybách, jsou přitom zároveň těmi nejjedovatějšími. Nejzhoubnější vliv na lidské zdraví mají dioxiny a polychlorované bifenyly (PCB). Pokud vysoké koncentrace chemikálií ryby rovnou nezahubí, zničí alespoň jejich imunitní systém a reprodukční orgány. Stejné škody napáchají nebezpečné látky i v těle člověka. Šedesát jedna procent dotázaných přitom považovalo olejnaté ryby za nejzdravější produkty kuchyňské spotřeby, které trh nabízí! (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…