Nejezte olejnaté ryby

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pojídání většího množství olejnatých ryb může mít neblahý vliv na lidské zdraví. Ryby totiž jsou většinou kontaminovány řadou cizorodých látek, které se do moře dostaly při těžbě ropy a plynu. Prohlásila to nedávno Asociace spotřebitelů ve Velké Británii. Británie je považována za jednoho z největších původců znečištění v Severním moři.

The Food Standards Agency ve srovnání s Asociací spotřebitelů zase ve své studii uvádí, že většina obyvatel pojídá jednu porci mastných ryb týdně… paradoxně prý hlavně proto, aby dodala tělu potřebné výživné látky a vitamíny.

Namísto udržování těla v dobré kondici si spíše škodí, neboť olejnaté ryby v konzervách bývají často kontaminovány. Mezi nejrizikovější druhy z této skupiny ryb přitom patří oblíbení lososi, pstruzi či makrely.
Z výzkumu rovněž vyplynulo, že Britové se málo zajímají o to, co jedí. Neznalost je přitom největším rizikem. Mnozí o radu ani nestojí, jiní ji odmítají a většina neví, co olejnaté ryby vlastně jsou. Čtrnáct procent dotázaných řadilo mezi olejnaté ryby třeba tresku, která sem nepatří.

Nejčastější chemikálie, vyskytující se v olejnatých rybách, jsou přitom zároveň těmi nejjedovatějšími. Nejzhoubnější vliv na lidské zdraví mají dioxiny a polychlorované bifenyly (PCB). Pokud vysoké koncentrace chemikálií ryby rovnou nezahubí, zničí alespoň jejich imunitní systém a reprodukční orgány. Stejné škody napáchají nebezpečné látky i v těle člověka. Šedesát jedna procent dotázaných přitom považovalo olejnaté ryby za nejzdravější produkty kuchyňské spotřeby, které trh nabízí! (Plus)

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Včera | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…