Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

| Autor: Kristina Hamplová | Rubrika: Zdraví

Hranolky jsou synonymem nezdravého stravování. Je možné je ale připravit tak, abyste si je příležitostně mohla dopřát bez výčitek svědomí. Vyzkoušejte naše osvědčené triky.

Nejlepší domácí hranolky: Z trouby i ve fritéze

Vyberte si na hranolky ty správné brambory

Na zvenku křupavé a uvnitř jemné hranolky se nejlépe hodí varný typ C. Rozhodně se vyhněte novým bramborám, jsou totiž příliš vodnaté. I uskladnění dělá rozdíl – brambory potřebují chlad a tmu.

Na velikosti záleží

Doma dělané hranolky nikdy nebudou jedna jako druhá a je v tom i část jejich kouzla, přesto byste se měli snažit, aby byly rozdíly mezi nimi co nejmenší. Nejlépe se vám budou dělat z podlouhlých brambor, stačí, když odříznete špičky a bramboru nakrájíte na kvádříky. Velikost je na vás, měla by se pohybovat někde okolo 6 centimetrů, ale ani větší nevadí. Vyzkoušet můžete i různé kráječe, které vám zajistí stejnou velikost.

Smažte dvakrát

Základ je hranolky předsmažit na ne příliš horkém oleji, pak nechat dobře vychladnout a pak teprve znovu vrátit do fritézy a usmažit ještě jednou. Proč nestačí brambory jenom oloupat, nakrájet a hodit do fritézy? To proto, aby vám vydržely křupavé a neproměnily se do pár minut v měkkou gumu.

Který olej je na smažení nejzdravější? Čtěte ZDE

Jde to ale i bez smažení...

Pokud jste se při zmínce o dvojím smažení zhrozili, máme pro vás dobrou zprávu: Hranolky zvládne i vaše trouba. Je pravda, že nebudou nikdy chutnat jako ty fritované, ale zase si po nich můžete být jistí, že se vejdete do kalhot.

Hranolky potřebují troubu hodně horkou a dosolit je můžete teprve, až se dopečou. Jinak by vám totiž pustily vodu, začaly se dusit a o všechnu svou křupavost přišly.

Chuť navíc přidáte, obalíte-li hranolky před pečením v zálivce z oleje a koření – zkuste kombinaci česneku, mleté papriky, pepře a soli.

O hranolky pečené úplně bez tuku se postará pečicí papír.

Hranolky nejsou jenom z brambor!

Hledáte-li zdravější variantu nebo jenom nové chutě, rozhodně musíte vyzkoušet celerové hranolky nebo batátové hranolky. Stejně dokonale chutnají i mrkvové, ačkoliv jim stačí jenom sůl a pepř, ještě lepší budou, když je upečete se snítkou tymiánu. Skvěle je doprovodí jednoduchý domácí dip – stačí smíchat trochu jogurtu, česneku, limetkovou šťávu a špetku chilli.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Dnes | Tradiční bábovka neodmyslitelně patří k svátečnímu stolu. Milují ji děti, pochutnají si na ní i…

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Včera | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

21. 2. | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…