Nejlepší zdroj imunity? Jídlo!

| Autor: Jana Potužníková | Rubrika: Zdraví

To, co vypadá na první pohled jako bláznivá zajímavost, je do posledního puntíku pravda. Vaše imunita skutečně úzce souvisí s tím, co jíte. Jak je to možné?

Nejlepší zdroj imunity? Jídlo!

Nemusíte za tím hledat jakékoli složitosti, je to jednoduché: Celých 70 % imunitního systému totiž sídlí prokazatelně ve střevech a jejich mikroflóře! A proto všechno, co sníte, ovlivní váš zdravotní stav.

Možná jste si zatím dali pokaždé to první, co jste viděli. Ale podzim je přesně tím obdobím, kdy se vyplatí více si všímat toho, co jíte. Imunitě samozřejmě pomůže i otužování, pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek odpočinku… Ale jídlo? To je základ.

Pojďme se společně k imunitě projíst! Čím?

Stará známá pravda

Určitě víte, že potřebujete vitamíny a minerální látky, obsažené v ovoci a zelenině. Prospěšné jsou také díky tomu, že mnohé z vitamínů a minerálních látek patří mezi tzv. antioxidanty. Ty brání tělo před volnými radikály, nepřáteli z vnějšího prostředí. Kromě toho v sobě mají spoustu vlákniny užitečné pro fungování střev.

Aby ovoce a zelenina prospěly co nejvíce, vybírejte je dle aktuální sezóny a také lokální. Je totiž prokázáno, že našemu středoevropskému organismu budou vždycky více prospívat středoevropské potraviny.

A důležitá je také pestrost. Je samozřejmě prima, když vám chutnají jablka. Ale hrušky, švestky, třešně, blumy… také nevynechávejte. Každý další druh má trochu jiné složení i množství obsažených prospěšných látek.

Zásoby ze skleniček

S blížící se zimou se nemusíte bát ani zavařovaného ovoce. A co se zeleniny týče, je pro imunitu kromě čerstvé – ideálně zakápnuté trochou kvalitního oleje, aby se uvolnily všechny vitamíny – jako stvořená ta kvašená! Světem gurmánů hýbou tzv. pickles. Čalamády, kyselé okurky, nakládané zelí… Věci, které dělávaly naše babičky. Protože věděly, že kysané zelí má více vitamínů C než citróny a že kvašení dovolí, aby se zmnožily bakterie mléčného kvašení. Od nich je to blízko k probiotikům, jež jsou potřebná pro správnou funkci střev.

Kromě toho vám pickles nabídnou draslík, hořčík, vitamín K… Pročistí krev, zregenerují játra a do těla se dostane spousta enzymů, jež možná kupujete v lékárně, když se uzdravujete z vleklé nemoci.

A co ještě podpoří vaši imunitu? Mořské ryby a plody. Je to pro změnu díky vysokému obsahu zinku, nenasycených omega-3 mastných kyselin a vitamínu D, který se podílí na obraně před nemocemi dýchacích cest nebo záněty.

Funkční potraviny

Svou pozornost zaměřte i na tzv. funkční potraviny. Možná o nich slyšíte poprvé, i když je můžete mít zároveň už pěknou dobu doma na talíři. Funkční potraviny jsou totiž vlastně to, co běžně jíte. Jen „ve vylepšené verzi“. S přídavkem látek, jež mají prokazatelně kladný vliv na zdraví.

Potřebujete příklad? Máte-li rádi jogurty, pak volte ty s přidanými probiotiky a ideálně také vlákninou. Když si chcete umíchat vajíčka, budou pro imunitu nejlepší ta od slepic, jež dostávají do krmných směsí omega 3-mastné kyseliny. Na mlsání se zase vyplatí poohlédnout se po sušenkách s amarantem. Posnídat můžete cereálie s přidanou kyselinou listovou nebo chléb s isoflavony, které jsou dobré například jako prevence infarktu.

Kdy je na prevenci pozdě

Že už vás „bacil“ nějaký bacil? I tady pomůže jídlo. Známým přírodním antibiotikem je díky silici zvané alicin česnek. Nasaďte ho do boje při nachlazení, chřipce i infekcích dýchacích cest. Ideálně v syrové podobě. Máte-li horečku nebo zimnici, kupte si čerstvý zázvor, prospěšný svými protizánětlivými účinky. Udělejte si z něj třeba čaj, protože potřebujete také zintenzivnit pitný režim. Stačí nakrájet kus čerstvého kořene, přidat plátky omytého citrónu, na prohřátí kousek kůry skořice. A nesmíte zapomenout ani na med. Pro uzdravování je důležitý, protože má kromě jiného baktericidní a antivirové účinky.

Při nemoci nepřehlížejte ani houby, například šiitake nebo hlívu ústřičnou. Působí i preventivně, ale jestliže už poleháváte, pomohou vám rychleji na nohy. Hodí se do polévek, které jsou pro uzdravení samy o sobě důležité. Zvlášť kuřecí vývar má protizánětlivé účinky!

A pokud potřebujete odkašlávat? Křen nastrouhaný a smíchaný s medem podávaný dvakrát až třikrát denně by měl být tím pravým lékem na vaše trápení.

Tak brzké uzdravení!

Další články z rubriky

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

8 věcí o tamponech, které mužům vrtají hlavou

Včera | 3 | I když už dneska v televizi běží xkrát za večer reklama na všechny možné intimní výrobky, neznamená…

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Doba bezinková: 5 receptů z bezinek na marmeládu, sirup či omáčku

Včera | Je to už otřepané, ale pravdivé: Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho…

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

19. 8. | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

18. 8. | Koncem srpna je sklizeň okurek ze zahrádky v plném proudu a i v obchodech se dostanou koupit chutné…