Nejlepším lékem proti rakovině prsu je jednoznačně prevence

| Autor: Denisa Vítková | Rubrika: Zdraví

Zhoubné nádory prsu jsou značně rozšířeným onemocněním, které postihuje ženy na celém světě. V České republice je rakovina prsu u žen dokonce na prvním místě mezi onkologickými diagnózami - ročně jí onemocní asi 4500 žen (tedy asi každá čtrnáctá z nás) a téměř 2000 jich této zákeřné chorobě bohužel podlehne.

Nejlepším lékem proti rakovině prsu je
jednoznačně prevence


Zhoubné nádory prsu jsou značně rozšířeným onemocněním, které
postihuje ženy na celém světě. V České republice je rakovina prsu u žen
dokonce na prvním místě mezi onkologickými diagnózami - ročně jí onemocní
asi 4500 žen (tedy asi každá čtrnáctá z nás) a téměř 2000 jich této zákeřné
chorobě bohužel podlehne.


Přitom pokud je karcinom prsu zjištěn včas, může mít žena šanci i na
úplné uzdravení. Důležitým předpokladem pro včasnou návštěvu lékaře
je však pravidelné samovyšetřování. Tento fakt by měly mít na paměti všechny
ženy starší 25 let a prsa si každý měsíc pravidelně prohmatávat. Správnému
postupu se lze naučit třeba z různých letáků, které jsou obvykle k
dispozici u gynekologa. Nahmatáte-li jakoukoli změnu, rozhodně nepodléhejte
panice - nemusí se totiž jednat o zhoubný nádor. V prsní žláze se někdy
objevují různé útvary, které ale nejsou nebezpečné. Každý "podezřelý"
nález je však důvodem k návštěvě odborníka.


Při jakýchkoli pochybnostech můžete využít také služeb linky Fons
vitae
, kde na vaše dotazy živě odpovídají přední specialisté, a to
každou středu od 18 do 20 hodin na pražském telefonním čísle 02/20 38 21
88. Po dobu 24 hodin denně si zde navíc můžete vyslechnout informace o nádorových
onemocněních prsu ze záznamníku.


Autor: Denisa Vítková


Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…