Nejvíce postihují alergie ty děti, které byly v rané fázi života chráněny před alergeny.

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Milé matky, všechno je zřejmě jinak. Dosud vám lékaři tvrdili, že se máte v době těhotenství, kojení a prvních příkrmů vyhýbat alergenům a nekonzumovat třeba arašídy a chránit před nimi své děti do věku dvou let.



Jenže tím jste paradoxně zvýšili riziko, že bude mít později alergii. Londýnští a cambridgeští alergologové tvrdí, že nejvíce postihují alergie ty děti, které byly v rané fázi života chráněny před alergeny.

Experti z King’s College v Londýně rozsáhlým výzkumem stravování těhotných matek, kojiček a dětí do věku tří let zjistili, že není dobré vyhýbat se určitým potravinám ani v těhotenství a době kojení. Takže staré a dosud platné doporučení, aby se těhotné ženy a kojičky vyhýbaly třeba ořechům a zvláště arašídům, je podle nich kontraproduktivní. Naopak by měly svůj plod i miminko vystavovat těmto potravinám už v nejranější fázi vývoje.

Výzkumy z King‘s College v Londýně navíc podporují další dvě veliké studie z Cambridge University a Duke University v Severní Karolíně, kde rovněž shodně zjistili. Nejvíce alergií mají ty děti, které rodiče před alergeny chránili v těhotenství, při kojení a v prvních letech života.

„Dosud jsme matkám tvrdili, aby kojily minimálně šest měsíců, než svému dítěti dají příkrm, a aby se v době kojení vyhýbaly alergenům a ani dětem je do věku dvou až tří let nepodávaly. Jenže tak jsme děti balili do jakéhosi imunologického kokonu a nevystavili je bílkovinám, které mohou odstartovat alergii. Je možné, že těmito doporučeními jsme dosáhli pravého opaku, zvýšili počet alergiků,“ tvrdí profesor Gideon Lack z King‘s College v Londýně.


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!






ČTĚTE TAKÉ:
Partyšová se už sama sobě nelíbí, zhubla pod 50 kilo

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…