Podle průzkumů odborníků trhu s potravinami jsou největšími konzumenty organické stravy Britové. Z výzkumů téměř vyplývá, že polovina ostrovanů se živí zásadně rostlinnou stravou. Důvodem jejich volby alternativního stravování není úcta k životnímu prostředí a ke zvířatům, ale spíše osvěta.
Nejvíce zeleniny v Evropě zkonzumují Britové
Podle průzkumů odborníků trhu s potravinami jsou největšími konzumenty organické
stravy Britové. Z výzkumů téměř vyplývá, že polovina ostrovanů se živí zásadně
rostlinnou stravou. Důvodem jejich volby alternativního stravování není úcta
k životnímu prostředí a ke zvířatům, ale spíše osvěta.
Těsně za britskými strávníky stojí paradoxně nejobéznější Němci. Je to
s podivem, ale v zemi knedlíků, mastných husiček a dobrého piva je velké
procento vegetariánů. Převážně rostlinnou stravou se v Německu živí více
než čtyřicet procent obyvatel. Na třetím místě jsou gurmánští Francouzi s
celkově třiceti osmi procenty strávníků, v jejichž jídelníčku dominuje ovoce
a zelenina.
Náporu propagace zdravého stravování začíná na Západě podléhat stále
více lidí. Vzrůstající počet nemocných rakovinou a poruchami srdce a oběhové
soustavy jsou také pádným důvodem pro změnu jídelníčku.
Nutno podotknout, že většina z nás se ztotožňuje s teorií všežravosti
lidské rasy. Výzkum také potvrzuje, že jen velmi malé procento těch, kteří
nakupují rostlinné potraviny, se zcela vyhýbají těm živočišným. Větší míra
konzumace ovoce a zeleniny ještě neznamená, že nejedí maso a mléčné výrobky
vůbec.
Pro odborníky jsou nová odhalení velkým překvapením. Ještě nedávno patřili
britští konzumenti k nejnezdravějším. Stravovali se často ve fast foodech
a vyhledávali tučné potraviny. Obrat k lepšímu nastal až v posledních několika
letech, ve kterých příklon ke zdravé výživě zaznamenal prudký vzestup. (Plus)