Nejvíce zeleniny v Evropě zkonzumují Britové

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Podle průzkumů odborníků trhu s potravinami jsou největšími konzumenty organické stravy Britové. Z výzkumů téměř vyplývá, že polovina ostrovanů se živí zásadně rostlinnou stravou. Důvodem jejich volby alternativního stravování není úcta k životnímu prostředí a ke zvířatům, ale spíše osvěta.

Nejvíce zeleniny v Evropě zkonzumují Britové


Podle průzkumů odborníků trhu s potravinami jsou největšími konzumenty organické
stravy Britové. Z výzkumů téměř vyplývá, že polovina ostrovanů se živí zásadně
rostlinnou stravou. Důvodem jejich volby alternativního stravování není úcta
k životnímu prostředí a ke zvířatům, ale spíše osvěta.




Těsně za britskými strávníky stojí paradoxně nejobéznější Němci. Je to
s podivem, ale v zemi knedlíků, mastných husiček a dobrého piva je velké
procento vegetariánů. Převážně rostlinnou stravou se v Německu živí více
než čtyřicet procent obyvatel. Na třetím místě jsou gurmánští Francouzi s
celkově třiceti osmi procenty strávníků, v jejichž jídelníčku dominuje ovoce
a zelenina.



Náporu propagace zdravého stravování začíná na Západě podléhat stále
více lidí. Vzrůstající počet nemocných rakovinou a poruchami srdce a oběhové
soustavy jsou také pádným důvodem pro změnu jídelníčku.

Nutno podotknout, že většina z nás se ztotožňuje s teorií všežravosti
lidské rasy. Výzkum také potvrzuje, že jen velmi malé procento těch, kteří
nakupují rostlinné potraviny, se zcela vyhýbají těm živočišným. Větší míra
konzumace ovoce a zeleniny ještě neznamená, že nejedí maso a mléčné výrobky
vůbec.



Pro odborníky jsou nová odhalení velkým překvapením. Ještě nedávno patřili
britští konzumenti k nejnezdravějším. Stravovali se často ve fast foodech
a vyhledávali tučné potraviny. Obrat k lepšímu nastal až v posledních několika
letech, ve kterých příklon ke zdravé výživě zaznamenal prudký vzestup. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Pravda pravdouci... Kamca 8. 9. 2002 | 19:51

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…