Někdo to rád horké. Poznejte potraviny, díky kterým spálíte více kalorií

Někdo to rád horké. Poznejte potraviny, díky kterým spálíte více kalorií

Dosáhli jste mrtvého bodu, kdy vám displej na váze odmítá ukázat nižší hodnotu? Objevte potraviny, které vám zvýší tělesnou teplotu, a díky tomu spálíte větší množství kalorií!

Kokosový olej, zelený čaj nebo některé druhy koření dokážou vaše tělo přemluvit k intenzivnějšímu výdeji energie. Zjistěte, v čem spočívá jejich blahodárné působení na váš metabolismus a proč se vyplatí zarezervovat jim ve svém jídelníčku čestné místo.

ZAHŘEJTE SE

Nejdřív trochu teorie: „Termogeneze je proces, při němž se ve vašem těle vytváří teplo a zároveň se zrychluje metabolismus a zvyšuje se spalování kalorií.“ Nejúčinnější způsob, jak zvýšit tělesnou teplotu, je cvičení, ale určitý vliv můžou mít i potraviny, které si dáte na talíř. Všechna jídla mají totiž určitý „termický efekt“, což znamená, že během jejich trávení spalujete kalorie.

VYZNEJTE SE V KALORIÍCH

Ke zpracování potravin vaše tělo spotřebuje zhruba 10 % energie, kterou z nich přijme. Jednotlivé potraviny se však v tomto ohledu liší. Například o brokolici nebo řapíkatém celeru se dá říct, že v konečném efektu mají „negativní kalorický obsah“. Při trávení těchto druhů zeleniny totiž spotřebujete více energie, než kolik z nich získáte.

Na opačném konci škály leží průmyslově zpracované potraviny, které snižují váš výdej energie o 50 %, protože vaše tělo je zpracuje rychleji a spálí při tom méně kalorií. Naopak pozitivní vliv na energetický výdej mají bílkoviny, jejichž „termický index“ je větší, než je tomu u tuků a sacharidů. Trvá delší dobu, než je strávíte, a spálíte při tom více energie.

OKOŘEŇTE SI ŽIVOT

Zázraky v tomto ohledu dokážou i některé ostřejší druhy koření, jako je pepř či chilli. Jedna nizozemská studie zjistila, že jídlo hojně okořeněné chilli dokáže povzbudit spalování tuků a zároveň utlumit apetit (ovšem ti, kteří trpí nemocemi zažívacího traktu nebo mají vysoký krevní tlak, by s tímto kořením měli zacházet nanejvýš opatrně). Za spalovacím efektem chilli je látka jménem kapsaicin, která je v něm obsažená.

Černý pepř je zase nabitý piperinem, jenž je zodpovědný za jeho štiplavou chuť. Navíc dokáže povzbudit metabolismus a podle nedávné japonské studie také snížit hladinu tuků v krvi. Velmi dobře si vede i zelený čaj. Kofein, katechin a antioxidanty obsažené v tomto životabudiči dokážou společně působit proti roztahovačným tukovým buňkám. Švýcarští vědci navíc zjistili, že výtažek ze zeleného čaje podávaný krysám zvýšil jejich termogenezi až o 77 %.

ZHUBNĚTE DÍKY OLEJI

Podle studie uveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition umí kokosový olej zrychlit metabolismus o 5 %. Také se mnohem snadnějí tráví a neusazuje se v tukových buňkách tak ochotně jako ostatní oleje. Vašim pokrmům navíc dokáže dodat orientální šmrnc.

Vpusťte ho tedy do své kuchyně, jen to nepřehánějte, co se množství týče, jeho kalorická hodnota je i přes všechny jeho ostatní klady nezanedbatelná. Na trhu je i řada umělých preparátů, které slibují hubnutí díky termickému efektu. Stále však platí, že změna stravy je přece jen přirozenějším a zdravějším způsobem, jak spalovat rychleji. Naše rada na závěr proto zní:

„Pravidelně se hýbejte, omezte průmyslově zpracované potraviny a jako pověstnou třešničku na dortu přidejte do svého jídelníčku i několik potravin s vyšším termickým účinkem.“ *

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud