Některé vitamíny mohou zkracovat život

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nový výzkum prokázal skryté nebezpečí u pilulek, které většina lidí považuje za zcela neškodné. Vyšlo najevo, že některé populární vitamínové tablety nejen život neprodlužují, ale dokonce jej mohou i zkracovat.

Po prozkoumání výsledků šedesáti sedmi dřívějších studií dospěli vědci z Kodaňské univerzity k závěru, že "neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že antioxidanty ve formě doplňků potravy snižují riziko smrti."
A nejen to, beta karoten, vitamín A a vitamín E podle nich zřejmě úmrtnost zvyšují!

Jak uvádí BBC, výzkum prošel výsledky předchozích studií zabývajících se působením beta-katorenu, vitamínu A, C, E a selenia. O těchto doplňcích potravy si vědci mysleli, že s největší pravděpodobností život prodlužují. Domnívali se, že snižují poškození, k němuž v těle dochází působením vnějšího prostředí, a to eliminací takzvaných "volných radikálů". O volných radikálech se předpokládá, že hrají roli v rozvoji několika vážných nemocí, včetně rakoviny a srdečních chorob.

Průzkumy celkem sledovaly 233 tisíc lidí. Někteří z nich byli zdraví, jiní nemocní, ale všichni brali vitamínové doplňky. Poté, co vědci vzali v potaz různé faktory, ukázalo se, že doplňkový vitamín A zvyšoval riziko úmrtí o 16 procent, beta-karoten o 7 procent a vitamín E o 4 procenta. Zdá se, že alespoň vitamín C a selenium nemají vliv ani kladný, ani záporný.
V závěru studie vědci uvádějí: "Nenašli jsme žádná fakta, která by podporovala tvrzení, že doplňkové antioxidanty podporují primární nebo sekundární prevenci chorob."

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…