Německo bude mít od listopadu třetí pohlaví

Německo bude mít od listopadu třetí pohlaví

Intersexuálové a hermafroditi v Německu už se nemusejí trápit tím, co vyplní do kolonky pohlaví. Od listopadu tohoto roku budou moci vyplnit X jako symbol pro třetí pohlaví. Problém však mohou mít v mnoha zemích světa, neboť v cestovním pase uznávaném mezinárodně může být buď F (žena), nebo M (muž).

Podle listu Süddeutsche Zeitung má zákon umožňující užívat třetí pohlaví pomoci těm, kteří trpí intersexualitou a nejsou ani muži, ani ženami. Pohlaví nebude muset být vyplněno nově ani po narození dítěte. Jedinci vykazující znaky mužské i ženské budou mít v rodném listu kolonku prázdnou. A později ji vyplní buď písmenem X pro třetí pohlaví, nebo si mohou zvolit jedno z těch tradičních – muž/žena.

„Pokud nebude možné dítě po narození identifikovat jasně jako ženu či muže, pohlaví osoby bude ponecháno prázdné a toto také nebude uvedeno v matričním záznamu,“ píše Süddeutsche Zeitung.

Zákon byl přijat na základě doporučení německého Federálního ústavního soudu. A má vyjít vstříc intersexuálům a hermafroditům, kteří se narodí s tělem vykazujícím mužské i ženské znaky. Není tak určeno transsexuálům, u nichž není problém s determinací pohlaví, ale kteří se narodí v těle opačného pohlaví.

Zatím ale není jasné, jak budou intersexuálové stát před zákonem o manželství, který je definován pouze pro muže a ženy.

Doporučujeme

Články odjinud