Nemoci související s nadváhou mají původ v mozku

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci odhalili, proč obezita vede k vážným onemocněním jako je cukrovka a srdeční choroby. Důvodem je zmatek, který vzniká při přejídání v mozku.

Lékaři z univerzity ve Wisconsinu zjistili, že při nadměrné konzumaci jídla aktivuje mozek svůj vlastní imunitní systém, který začne produkovat obranné buňky proti nepříteli. Ten přitom ale neexistuje.

"Tento systém v mozku není za normálních okolností aktivní," vysvětluje vedoucí výzkumu doktor Cai a dodává: "Během studie se ukázalo, že obezita způsobuje v těle rozsáhlé záněty související se vznikem nemocí spojených s obezitou, jako je srdeční selhání nebo cukrovka."

Obezita se stává globálním problémem a odhaduje se, že vloni chodily po naší planetě téměř dvě miliardy tlustých lidí. Léky proti tomuto onemocnění přitom mají jen omezenou účinnost, zato ale různé vedlejší účinky.
Při pokusech na myších se ukázalo, že příjem tučné potravy aktivuje část mozku zvanou hypotalamus, a ta začne produkovat látku, kterou vědci označují jako IKKb/NF-kb. Přitom ale mozek přestane vnímat signály hormonu leptinu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu a měnit přijatou potravu na energii.

Při zvýšené produkci IKKb/NF-kb žraly myši více a naopak, pokud se tvorba této látku omezila, nepotřebovaly tolik potravy. Doktor Cai je přesvědčen, že jeho tým objevil spouštěcí mechanismus nemocí spojených s obezitou. "IKKb/NF-kb v hypotalamu podporuje vznik moderních nemocí, které jsou způsobeny přejídáním," říká.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…