Nemoci související s nadváhou mají původ v mozku

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Američtí vědci odhalili, proč obezita vede k vážným onemocněním jako je cukrovka a srdeční choroby. Důvodem je zmatek, který vzniká při přejídání v mozku.

Lékaři z univerzity ve Wisconsinu zjistili, že při nadměrné konzumaci jídla aktivuje mozek svůj vlastní imunitní systém, který začne produkovat obranné buňky proti nepříteli. Ten přitom ale neexistuje.

"Tento systém v mozku není za normálních okolností aktivní," vysvětluje vedoucí výzkumu doktor Cai a dodává: "Během studie se ukázalo, že obezita způsobuje v těle rozsáhlé záněty související se vznikem nemocí spojených s obezitou, jako je srdeční selhání nebo cukrovka."

Obezita se stává globálním problémem a odhaduje se, že vloni chodily po naší planetě téměř dvě miliardy tlustých lidí. Léky proti tomuto onemocnění přitom mají jen omezenou účinnost, zato ale různé vedlejší účinky.
Při pokusech na myších se ukázalo, že příjem tučné potravy aktivuje část mozku zvanou hypotalamus, a ta začne produkovat látku, kterou vědci označují jako IKKb/NF-kb. Přitom ale mozek přestane vnímat signály hormonu leptinu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu a měnit přijatou potravu na energii.

Při zvýšené produkci IKKb/NF-kb žraly myši více a naopak, pokud se tvorba této látku omezila, nepotřebovaly tolik potravy. Doktor Cai je přesvědčen, že jeho tým objevil spouštěcí mechanismus nemocí spojených s obezitou. "IKKb/NF-kb v hypotalamu podporuje vznik moderních nemocí, které jsou způsobeny přejídáním," říká.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…