Nemůžete spát? Tak vstaňte!

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

„Lidé, kteří trpí chronickými poruchami spánku, se často na tento fakt příliš fixují a tráví v posteli neúměrně dlouhou dobu.“

Tvrdí to alespoň doktorka Sylvie Royant-Parolová, která se výzkumem spánku, přesněji jeho poruchami, zabývá.

Nemožnost usnout, stav, kdy spánek stále nepřichází, zná snad každý. Příčinou může být rozrušení, dietní chyba, prakticky cokoli. Pokud je však tento stav trvalý, jedná se o vážnou poruchu a postižení musí vyhledat lékaře. „To nejhorší, co pacient může udělat, je bez vědomí lékaře sahat po somniferech, neboli „prášcích na spaní“.

„Tyto látky sice krátkodobě pomohou, jejich moderní verze většinou ani nemají vedlejší účinky, ale neměly by se používat déle než maximálně jeden měsíc. Hrozí totiž riziko vzniku závislosti, která nespavost ještě zkomplikuje.“ říká doktorka Royant-Parolová.

Poruchy spánku se dnes dají léčit komplexněji. Lidé trpící chronickou nespavostí na tento jev často příliš fixují a tráví v posteli neúměrně dlouhou dobu. Pětadevadesát procent času stráveného v posteli bychom měli skutečně prospat. Nespavci však v posteli čtou, dívají se na televizi, nebo i jedí a svou psychiku vlastně dezorientují tak, že na „spánkové“ signály nereaguje.

Účinná léčba podle paní doktorky spočívá v znovunastavení rytmu „spánek-bdělost“ pomocí psychologických cvičení, případně fototerapie, kdy je tělo krátkodobě vystavováno silnému zdroji světla. „Ze zatím nepříliš jasných důvodů trpí poruchami spánku dvakrát více žen než mužů. Může to souviset s jejich větším sklonem k depresím a také s hormonálními hladinami, protože po menopauze se počet postižených žen i mužů vyrovnává.“ (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…