Nenechávejte mozek lenošit!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

„Mozek je sval,“ říkávali s oblibou učitelé. „Je třeba jej pravidelně cvičit!“ Výsledky nedávno publikované studie jim dávají za pravdu. Postupné snižování duševních schopností spolu s věkem jsme si zvykli brát jako cosi samozřejmého. Že tomu tak vůbec nemusí být, dokazují výsledky studie, publikované v časopise Journal of the American Medical Association.

Vědci z univerzity v Birminghamu, v americkém státě Alabama, nabídli skupině celkem 2 832 dobrovolníků, fyzicky i duševně zdravých mužů a žen ve věku od 65 do 94 let, účast na pokusu s cvičením duševních schopností. Dobrovolníky rozdělili do čtyř skupin, z nichž každá byla podrobena jinému programu: cvičení paměti, řešení nenadálých situací, rychlost úsudku, plus kontrolní skupinu bez jakéhokoli režimu.

Pokus nebyl nijak náročný. Po jedné hodině cvičení dvakrát v týdnu. Po pěti týdnech, při zhodnocení pokusu, cítili všichni dobrovolníci zlepšení svých rozumových kapacit.

Srovnání jednotlivých skupin odborníky překvapilo. Tři typy duševních cvičení přinesly naprosto rozdílné výsledky: Ze skupiny cvičící rychlost úsudku dosáhlo skutečného měřitelného zlepšení oproti kontrolní skupině 87% dobrovolníků. Ve skupině, zabývající se řešením nenadálých situací to bylo 74% a pouze 26% ve skupině „cvičení paměti“.

Podle vědců, kteří studii koncipovali, se dosažená zlepšení mohou udržet bez dalšího tréninku celé dva roky! Ze studie tudíž vyplývá, že proti intelektuálnímu úpadku se dá účinně bojovat a zachovat si tak duševní svěžest do vysokého věku. (Plus)

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…