Nenechte se otrávit podzimní depresí

Nenechte se otrávit podzimní depresí

A je to zase tady – každý rok během léta usilovně doufáme, že tentokrát se nám chmury v závěru roku vyhnou. Uprostřed parného slunečného dne je těžké si představit, že přijdou dny, kdy se setmí kolem čtvrté, vlhká zima bude zalézat pod nehty a kozačky nebudeme stíhat čistit od nánosů bláta.

Podzimní „depresi“ zažije aspoň občas snad každý z nás. Ve většině případů se ale nejedná o opravdovou depresi (jakožto duševní poruchu, kterou je třeba léčit), ale „jen“ o momentální smutnou náladu způsobenou několika faktory. Ten hlavní důvod, proč na nás s podzimní mlhou padne také nevrlost, smutek a permanentní únava, je však prostý. Zatímco příroda se stále s neměnnou pravidelností řídí svými zákony a na období zimy a klidu se patřičně připravuje, pán tvorstva dělá, jako by pro něj tyto odvěké zákonitosti neplatily.

A tak když stromy pouštějí listí, zvířata nabírají srst a tvoří si zásoby pro zimní spánek a vše živé kolem postupně zklidňuje svůj životní rytmus, lidé se dál tváří, jako by bylo jaro v plném rozpuku – nebo se tak aspoň snaží fungovat. Jenže na jaře a v létě, kdy se probouzíme do slunečních paprsků a v jejich svitu se pak hřejeme dlouho do večera, navíc v příjemně teplém ovzduší, přichází životní energie tak nějak sama. Ovšem na podzim je třeba s ní zacházet uvážlivě. Únava a špatná nálada jsou vlastně signály, kterými se nám naše tělo i hlava snaží dát najevo, že bychom měli zvolnit a přizpůsobit se období klidu.

Bohužel si to v dnešní době může dovolit opravdu málokdo. Pracovní povinnosti se neptají, který měsíc v roce je, pracovní doba se nepřizpůsobuje délce slunečního svitu (alespoň ne u nás v Česku, to ve Skandinávii jsou v tomhle o krok dál). A tak nezbývá než s podzimními chmury bojovat tak, jak je v dané situaci možné.

Pomáhá:

Hodně světla – ať slunečního, nebo umělého. Paprsky slunce sice nic nenahradí, ale jedna chabá lampička u postele vám náladu nezlepší. Pokud je venku den co den pošmourno, vyrobte si slunce doma. Nebojte se ostrého jasného světla a silnějších žárovek.

Pohyb venku – ačkoli sychravé lezavé počasí nabádá spíše k tomu, zalézt si pod peřinou s čajem a knihou nebo rovnou spát, pro své duševní – i fyzické – zdraví uděláte lépe, když se pořádně oblečete a vyrazíte ven. Není nutné podávat nějaké velké sportovní výkony, ale i obyčejná procházka v lese plném barevného listí udělá divy

Sport – pokud nejste nadšený běžec, který si svou dávku kilometrů neodpustí ani v teplotách kolem nuly, neznamená to, že byste měli přes zimu na sport rezignovat. Právě v tu dobu je ideální objevit nějakou novou zajímavou pohybovou aktivitu, která se odehrává uvnitř. Je jedno, zda zvolíte „profláknutou“ zumbu nebo večerní volejbal. Prostě se hýbejte. Vyplavené endorfiny se postarají o lepší náladu a ještě třeba poznáte nové kamarády.

Strava nabitá vitamíny – v zimě máme tendenci jíst spíše těžká, kaloricky vydatnější jídla, a více sladkého. Je to pudová snaha o ukládání tuku na horší časy. Jenže tělo, které se méně hýbe, zpomaluje i svůj metabolismus a s podobnou energetickou náloží si poradí mnohem hůř, takže jsme zbytečně unavení a bez elánu, o přibývání na váze ani nemluvě. Mnoho lidí, zejména žen, také říká, že je jim po zeleninové a ovocné stravě zima. Nikdo však netvrdí, že bychom se v zimě měli živit jen ovocem a zeleninou, pouze je potřeba je z jídelníčku nevynechávat a naopak je konzumovat ve velkém, abychom získali potřebné vitamíny.

Seberozmazlování – rozhodně si nevyčítejte, že se najednou méně hýbete, více jíte a trochu jste přibrala. Snažte se žít zdravě, ale netýrejte se a nedělejte si výčitky, když čas od času polevíte. Radujte se ze života stejně, jako když je léto. Hýčkejte se a rozmazlujte, dopřejte si relax, nikam nespěchejte.

Co když je podzimní deprese opravdovou depresí?

Smutek a skleslost některých lidí bohužel není dána jen podzimním nečasem. Jak poznat, že trpíte skutečnou depresí, kterou jarní sluníčko nezažene? Stačí jednoduchá testovací otázka – představte si něco, z čeho byste se za normálních okolností radovali. Třeba že jedete na dovolenou na oblíbené místo, že jste dostali skvělou práci nebo vyhráli v loterii. Pokud vás postihly jen podzimní chmury, taková představa vám i v této náladě vyvolá úsměv na tváři. V případě skutečné deprese se ale rozhodně radovat nebudete, naopak se ponoříte do ještě hlubšího smutku a i na takové radostné věci uvidíte jen negativa.

Jiný příklad? Vstáváte ráno do tmy, zimy a vůbec se vám nechce do práce, hned od rána jste nevrlí. Ale nakonec se přemůžete a do zaměstnání dorazíte. V případě deprese ale z postele vůbec nedokážete vstát – a že se vás v práci nedočkali, vám je úplně jedno. V takových případech je nejvyšší čas vyhledat odbornou pomoc.

ČTĚTE TAKÉ:
Odhalte mýty o svém zraku a očích

ČTĚTE TAKÉ:
Jaká bude letošní chřipková sezóna?

Doporučujeme

Články odjinud