Většina naší populace prý trpí překyselením organismu…Přitom správný poměr kyselina zásad v těle má silný vliv na naše zdraví. Jak si s tím tedy máme poradit? Tak to si povíme v dnešním článku…
Co vlastně způsobuje překyselení?
Překyselení organismu způsobují především nevhodné stravovací návyky s příliš mnoha živočišnými produkty, které vytváření kyseliny – maso, vejce, mléčné výrobky. Pak i bílá mouka, cukr, káva, alkohol, slazené limonády…Dále pak i sedavý způsob života, stres, nedostatečný pitný režim, minimum pohybové aktivity na čerstvém vzduchu a znečištěné prostředí.
Jak poznáme, že je náš organismus překyselený?
Překyselený člověk je stále bez energie, unavený, špatně se soustředí, trápí ho žaludeční nevolnosti, častá zácpa či naopak průjem, bolesti kloubů, migrény, kožní alergie, oslabená imunita.
Kam až může zajít dlouhodobé překyselení organismu?
Jestliže nám správně funguje hospodaření se zásadami a kyselinami, mohou procesy látkové výměny probíhat optimálně a cítíme se úžasně. Pokud však dojde k sebemenšímu zakolísání, objeví se zdravotní problémy. Ze začátku mírné, ale při dlouhodobém překyselení přichází i závažné. Překyselení organismu způsobuje celkové předčasné stárnutí.
Co se děje v organismu při překyselení?
Organismus nasazuje velké usilí, aby udržel poměr zásad a kyselin v harmonii. Překyselení nutí tělo, aby si z životně důležitých orgánů a kostí „vypůjčovalo“ minerály, jako je vápník, hořčík, draslík a sodík, které jsou potřeba k neutralizaci kyseliny a jejímu bezpečnému odstranění z těla. Jestliže je překyselení dlouhodobé, organismus se vyčerpá a je v oslabeném stavu. Překyselení tak vytváří prostředí, které napomáhá vzniku nemocí.
Které potraviny jsou kyselinotvorné?
- maso i ryby, uzeniny
- mléko a mléčné výrobky
- vajíčka
- obilí
- cukr a umělá sladidla
- ztužené tuky
- alkohol
- káva
- léky
Které potraviny jsou zásadotvorné?
- ovoce
- zelenina
- lněná, slunečnicová, dýňová semínka, mandle, sezam, oříšky
- bylinky, zelený čaj, rooibos, honeybush, lapacho
- rýže, amarant, pohanka, jáhly, ječmen, špalda
- mořské řasy, zázvor, skořice
Jak odkyselit organismus?
Způsobů je několik, pro inspiraci uvádím pár jednoduchých receptur, které můžeme provádět souběžně…
Pravidelná detoxikace – základ správného fungování organismu!
Najdeme si den, v kterém si můžeme dopřát klidový režim, kdy nemusíme vycházet ven ani přijímat návštěvy. Při této očistě používáme Zaječí kyselku hořkou, protože má silně projímavé účinky, ale zároveň nezpůsobuje křeče ve střevech.
Potřebujeme: 1 láhev Zaječí kyselky hořké (dá se koupit v lékárně)
Postup: Ráno nalačno během 2 hodin vypijeme celou láhev Zaječí kyselky hořké a následně navštěvujeme toaletu, dokud se střeva úplně nevyčistí. Tato rychlá detoxikace netrvá déle než 2,5 hodiny. Odpoledne již můžeme konzumovat rýži, dušenou zeleninu či lehkou polévku a nesmíme zapomenout vypít 2,5 litru čisté neperlivé vody.Tuto očistu si můžeme provádět 1 x měsíčně.
Odkyselující lněná kúra
Tato kúra by se měla provádět po dobu 14 dní. Nápoj doporučuji vypít vždy večer, kolem 18 hodiny.
Potřebujeme: 1 lžíci lněného semene, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Semínko zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 hodin odpočívat, poté vypijeme.
Citronová šťáva zatočí s překyselením organismu
Při překyseleném žaludku užíváme 3 x denně 1 čajovou lžičku čerstvé citronové šťávy.
Čajík na odkyselení těla
Potřebujeme: 1 lžičku zeměžluče, 1 lžičku lnu, 1 lžičku kořene lékořice, 1 lžičku máty perné, 1 lžičku fenyklových semínek, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Bylinky zalijme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny.
K tomu, aby v organismu zůstala zachována rovnováha, můžeme přispět kvalitní stravou, dostatečným pitným režimem, pravidelným pohybem i odpočinkem a hlavně klidem v duši. Pak se prostě cítíme naprosto skvěle!