Není sůl jako sůl. Jak nám může pomáhat?

Není sůl jako sůl. Jak nám může pomáhat?

Sůl z mrtvého moře, himálajská, živá magnéziová…je jich celá plejáda. Znáte však léčivé a zkrášlující účinky těchto solí? Že ne? Tak právě o nich si povíme v dnešním článku.

Sůl z mrtvého moře

Mrtvé moře vlastně není moře, ale unikátní bezodtokové solné jezero, které se nachází v zemské rozsedlině mezi Jordánskem a Izraelí. Zdejší pouštní klima podporuje intenzivní vypařování vody, čímž dochází k pozvolnému zmenšování vodní plochy.

Koncentrace soli ve vodě se naopak neustále zvyšuje, dnes se pohybuje kolem 30 procent, v hloubkách až kolem 42 procent. Pro porovnání je to asi, jako když v normální vaně rozpustíme cca 80 kilogramů soli. Voda z mrtvého moře obsahuje 21 druhů minerálů, především hořčík, vápník, brom, draslík, zinek, chlor, sodík a další.

Dvanáct z těchto cenných látek již není obsaženo v žádné soli. Sůl z mrtvého moře dezinfikuje a vyživuje pokožku, udržuje její optimální vlhkost, omezuje praskání jemných cévek, má posilující účinky na buňky kůže, pomáhá hojit kožní nemoci a poranění, uvolňuje svalové napětí, aktivuje oběhový systém, zmírňuje revmatické projevy a metabolické poruchy, respirační onemocnění. Obsah jódu působí blahodárně při snížené funkci štítné žlázy. Sůl z mrtvého moře, není rozhodně „mrtvé“, naopak, je životodárným zdrojem, který vrací zdraví a krásu.

Koupel ze soli z mrtvého moře

Koupel si připravíme tak, že 500 gramů této soli rozpustíme v horké vodě ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25 minutovou relaxaci v teplé dece. Intenzivní kúra představuje 4 koupele týdně, po dobu 4 týdnů.

Sedací koupele pomáhají při gynekologických problémech a hemoroidech

Sedací koupele se solí z mrtvého moře mají dezinfekční a stahující účinky. Koupel si připravíme tak, že do dětské vaničky či velké mísy vložíme 1 hrst soli a přelijeme ji 3 litry teplé vody. Ve slaném nálevu sedíme 5 minut.

Výplachy slanou vodou dezinfikují ústní dutinu

Slaná voda má dezinfekční a stahující účinky, proto ji můžeme používat při zánětech dásní, aftách, oteklých mandlích. Slaný nálev si připravíme tak, že 2 čajové lžičky soli rozpustíme ve 2 dl teplé vody. Vyplachujeme a kloktáme 3 xdenně.

Himálajská sůl

Tento druh soli je vytěžen z jednoho z nejstarších přírodních zdrojů na světě, z jihozápadních fosílií v Himálajích. Proto je tato sůl velmi stará a čistá. Je ceněna pro obsah všech přírodních minerálů, které do sebe organismus během koupele vstřebává. Posiluje tak tělo, detoxikuje do hloubky, napomáhá při kožních neduzích, zánětech, celulitidě a rovněž přináší uvolnění.

Koupel z himálajské soli

Koupel si připravíme tak, že 250 gramů soli rozpustíme v horké vodě ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25minutovou relaxaci v teplé dece. Intenzivní kúra představuje 4 koupele týdně, po dobu 4 týdnů.

Inhalace z himálajské soli

Inhalování slané vody je vhodné při onemocnění dýchacích cest. Do mísy s horkou (ne vroucí!) vodou přidáme 1 hrst himálajské soli. Zakryjeme si hlavu ručníkem a držíme ji asi 25 cm od mísy, abychom zachytili stoupající páru. Zhluboka se nadechujeme. Tato terapie by měla trvat 5 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Živá magnéziová sůl

Tato sůl byla objevena v hloubce více než 2000 metrů pod povrchem země při průzkumných vrtech v Rusku. Je velmi bohatá na hořčík, bór, vápník, síru, sodík, chloridy a bromidy. Doporučuje se především při revmatických, zánětlivých a kožních problémech. Rovněž očišťuje celý organismus.

Koupel z magneziové soli

Koupel si připravíme tak, že 500 gramů této soli rozpustíme v horké vodě ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25 minutovou relaxaci v teplé dece. Intenzivní kúra představuje 4 koupele týdně, po dobu 4 týdnů.

Slaný tělový peeling

Jestliže tyto soli mírně rozpustíme ve vodě, můžeme jejich zbytky použít jako jemný peeling na celé tělo. Tato masáž nám velmi zjemní pokožku a odstraní její odumřelé buňky. Během ani hodinu po koupeli bychom neměli používat mýdlo ani jiné kosmetické prostředky.

Zjemňující slaný zábal

Potřebujeme: 1 hrst magneziové soli, 2 dl horké vody, potravinářskou fólii, nůžky Postup: Sůl rozpustíme ve vodě, vzniklou tekutinou si potíráme části těla, které chceme ošetřit, a nakonec je zabalíme do fólie. Lehneme si pod teplou přikrývku a v klidu relaxujeme po dobu 30 minut. Pak omyjeme a kůži promažeme výživným krémem nebo rostlinným olejem.

Sůl v kombinaci s aromaterapií

Sůl je také velmi dobrým emulgátorem pro rozpouštění éterických olejů. Proto ji můžeme použít do aromakoupelí. Protože přidáním éterických olejů se její účinek mnohokrát zvýší. Pro inspiraci uvádím pár tipů.

Relaxační koupel

Potřebujeme: 100 g soli (můžeme použít mořskou, z mrtvého moře, himalájskou nebo magnéziovou), 2 kapky levandulové silice, 2 kapky meduňkové, 2 kapky mandarinkové. Upozorňuji, že silice (éterické oleje) musí mít uvedeno na etiketě lahvičky, že jsou 100 procentně přírodní. Je-li tam napsáno například 95 procentně přírodní, nikdy nekupujeme, poněvadž zbylých 5 procent je syntetických, tedy dráždivých a nikoliv léčivých.

Postup: Do soli nakapeme výše uvedené éterické oleje a nasypeme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25 minutovou relaxaci v teplé dece. Opakujeme 3 až 4 dny po sobě.

Koupel snižující nervové vypětí

Potřebujeme: 100 g soli (můžeme použít mořskou, z mrtvého moře, himalájskou nebo magnéziovou), 3 kapky silice z ylang-ylangu, 2 kapky levandulové, 1 kapku bergamotové Postup: Do soli nakapeme výše uvedené éterické oleje a vše nasypeme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25 minutovou relaxaci v teplé dece. Opakujeme 3 až 4 dny po sobě.

Koupel pro bolavé svaly a klouby

Potřebujeme: 100 g soli (můžeme použít mořskou, z mrtvého moře, himalájskou nebo magnéziovou), 2 kapky levandulové silice, 2 kapky cypřišové, 3 kapky rozmarýnové, 2 kapky skořicové. Postup: Do soli nakapeme výše uvedené éterické oleje a směs nasypeme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25 minutovou relaxaci v teplé dece. Opakujeme 3 až 4 dny po sobě.

Detoxikační koupel

Potřebujeme: 250 g soli (můžeme použít mořskou, z mrtvého moře, himalájskou nebo magnéziovou), 8 kapek jalovcového éterického oleje. Postup: Do soli přidáme jalovcovou silici a vzniklou směs nasypeme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 20 minut. Po této kúře je vhodná 25 minutová relaxace v teplé přikrývce. Tuto proceduru opakujeme 1 x denně po dobu 10 dnů.

Doporučujeme

Články odjinud