Nepijte perlivé slazené limonády denně, varují vědci

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Jediná sklenice slazené perlivé limonády vypitá denně zvyšuje výrazně riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob a úmrtí na ně. Lékaři spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací proto varují, aby lidé nepili tyto nápoje denně. Bohužel se na Západě v poslední době konzumují limonády ve velkém. Lidé jimi nahrazují svůj pitný režim, který má být tvořen především čistou vodou.

Nepijte perlivé slazené limonády denně, varují vědci

Vědci z organizace Action On Sugar (Akce proti cukru) tvrdí: „Dokonce jediná porce perlivé limonády denně stačí k tomu, aby se u konzumenta zvýšilo riziko úmrtí na choroby srdce a cév o třetinu.“

Osoby, u nichž čtvrtinu denního energetického příjmu tvoří jednoduché cukry, jsou ohroženy úmrtím na infarkt a mrtvici dvakrát více. Přitom prokazatelně škodí cukr z konzervovaných potravin a limonád, který je do těchto výrobků přidáván. Cukry z ovoce škodlivé účinky na zdraví srdce a cév nemají.

Britští vědci z Action On Sugar tvrdí, že přidaný cukr z potravinářských výrobků (konzerv, nápojů, mléčných výrobků, cereálií, cukrovinek apod.) by neměl tvořit více než pět procent z denního energetického příjmu.

„Tahle studie je nesmírně důležitá. Jasně dokazuje, že zvýšený příjem přidaných jednoduchých sacharidů vážně zvyšuje riziko mrtvice a infarktu,“ tvrdí profesor Graham MacGregor.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…