Nepijte perlivé slazené limonády denně, varují vědci

Nepijte perlivé slazené limonády denně, varují vědci

Jediná sklenice slazené perlivé limonády vypitá denně zvyšuje výrazně riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob a úmrtí na ně. Lékaři spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací proto varují, aby lidé nepili tyto nápoje denně. Bohužel se na Západě v poslední době konzumují limonády ve velkém. Lidé jimi nahrazují svůj pitný režim, který má být tvořen především čistou vodou.

Vědci z organizace Action On Sugar (Akce proti cukru) tvrdí: „Dokonce jediná porce perlivé limonády denně stačí k tomu, aby se u konzumenta zvýšilo riziko úmrtí na choroby srdce a cév o třetinu.“

Osoby, u nichž čtvrtinu denního energetického příjmu tvoří jednoduché cukry, jsou ohroženy úmrtím na infarkt a mrtvici dvakrát více. Přitom prokazatelně škodí cukr z konzervovaných potravin a limonád, který je do těchto výrobků přidáván. Cukry z ovoce škodlivé účinky na zdraví srdce a cév nemají.

Britští vědci z Action On Sugar tvrdí, že přidaný cukr z potravinářských výrobků (konzerv, nápojů, mléčných výrobků, cereálií, cukrovinek apod.) by neměl tvořit více než pět procent z denního energetického příjmu.

„Tahle studie je nesmírně důležitá. Jasně dokazuje, že zvýšený příjem přidaných jednoduchých sacharidů vážně zvyšuje riziko mrtvice a infarktu,“ tvrdí profesor Graham MacGregor.

Doporučujeme

Články odjinud