Nepostradatelné železo – jak ho doplnit a lépe vstřebat?

| Autor: PR | Rubrika: Zdraví | komerční sdělení

O významu pestré a vyvážené stravy nepochybuje asi nikdo, kdo dbá o své zdraví. Víte ale, že skladbou menu můžete přispět k tomu, aby tělo živiny z jídla co nejlépe vstřebalo? Pojďme se podívat, jak dopřát tělu dostatek železa a jak zbytečně nesnižovat jeho takzvanou biologickou dostupnost.

Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3,5 až 5 gramů železa. Nejvíce se ho nachází v červeném krevním barvivu hemoglobinu. Červené krvinky potřebují hemoglobin, aby mohly správně fungovat, tedy zajišťovat zásobování všech tělesných buněk kyslíkem. Naše tělo si železo neumí vytvořit a potřebuje ho průběžně doplňovat. Ve stravě denně přijímáme přibližně 10 až 15 mg tohoto stopového prvku, z toho naše tenké střevo vstřebá jen 10 až 15 %. Zbytek se vyloučí.

Jak železo doplnit?

Nejlépe vstřebatelné, tzv. biologicky dostupné, je hemové železo, které je obsaženo v mase. Velmi bohatá na železo jsou játra, ale také červené maso, například libové hovězí. Cenným zdrojem železa, i když v hůře vstřebatelné formě, jsou potraviny rostlinného původu, například ořechy, luštěniny, obiloviny, broskve, meruňky, hroznové víno a rozinky, mořské řasy nebo datle.

Vstřebávání železa můžete skladbou jídelníčku podpořit. Příznivý vliv má, pokud spolu se zdrojem železa konzumujete zdroj vitamínu C, ať už jde o ovoce či zeleninu bohaté na tento vitamín nebo o sklenici pomerančové nebo citrónové šťávy, kterou si dáte k jídlu. V případě doplňků stravy patří k velmi dobře vstřebatelné formě glukonát železnatý, tedy organické železo, které obsahuje Floradix® Železo+, v němž nechybí ani vitamín C a ovocné šťávy zajištující příjemnou chuť bez rizika zácpy a zažívacích potíží. Tekutý doplněk stravy Floradix® Železo+ obsahuje například šťávu z hrušky, hroznového vína, černého rybízu, ostružiny či citrónu.

Naopak tanin, který obsahuje například čaj nebo káva, biologickou dostupnost železa snižuje, a proto byste se těmto nápojům ihned po jídle bohatém na železo měli vyhnout. K látkám, které snižují vstřebávání železa, patří také fytin, který se vyskytuje například v obilovinách, rýži a sóje, kyselina šťavelová obsažená například ve špenátu a rebarboře nebo vápník v mléčných výrobcích.

Tip pro vás:

K doplnění železa je určený doplněk stravy Floradix® Železo+ vyrobený z přírodních surovin. Obsahuje tekuté organické železo, jehož vstřebatelnost podporují vitamín C a výtažky z ovocných šťáv. Nechybí ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin, mezi které patří kopřiva, špenát, fenykl nebo květ ibišku. Ty aktivují metabolismus a posilují organismus. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují kvalitu a stabilitu výrobku i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Slazen je výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Více na www.floradix-zelezo.cz

Další články z rubriky

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Dnes | 1 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Včera | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

Od pondělí do pátku: Zdravý jídelníček plný energie

20. 3. | Zdravá jídla každý den? Obohaťte svůj jídelníček o nezaměnitelné a především zdravé chutě celeru,…

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

Vržou vám kolena? Víme, jak si s klouby poradit

20. 3. | 7 | Bolestmi kloubů trpí v České republice více než 2 miliony lidí, každý pátý člověk. A nejde jen o…