Nestyďte se, že jste drbna, klepy léčí!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Každý občas s chutí propere kolegovy avantýry, nesnesitelné děti od sousedů nebo krachující manželství známých. Výčitky hoďme za hlavu, podle vědců drby svědčí našemu zdraví.



Výzkumy tvrdí, že 85 procent žen s požitkem poslouchá pikantní historky ze svého okolí a nejméně jedna z deseti má potíže s udržením tajemství. Klepy, které nejsou míněny zle, jsou podle odborníků zdravou činností, jež posiluje sociální soudržnost a navozuje pocit pohody.

"Drbání zvyšuje hladinu pozitivního hormonu serotoninu a zmírňuje stres a úzkost," tvrdí britský psycholog Colin Gill. Když nezávazně klábosíme, soustředíme se na to, co říká náš protějšek a naopak, což v nás navozuje pocit štěstí. Navíc se cítíme lépe, když podvědomě srovnáváme sami sebe s postiženou osobou, kterou si bereme do úst.

Odborníci z Harvardu došli k závěru, že klepy mají z evolučního hlediska velký význam, protože lidem odedávna pomáhají získávat informace o povaze jiných, což nás chrání před lháři a podvodníky a umožňuje vytvořit větší kooperující skupiny.

V podstatě jde o stejnou funkci, jakou má v opičí tlupě vybírání blech ze srsti. "Je to dobrý způsob jak zjistit, jaké chování je ještě ve společnosti přijatelné. Když někdo zvedne nad tím, co říkáte, obočí, nejspíš to sami neuděláte," vysvětluje Dr. Gill.

Zároveň ale upozorňuje: "Drbání je zdravé, ale nesmí být zlé a lživé, aby v nás nevyvolávalo stres." Jeho slova potvrzuje i výzkum Britské psychologické společnosti. Podle něho tvoří komunikace o druhých lidech 99 procent všeho, o čem se lidé baví. Je to nezbytná součást našeho života, díky níž jsme během vývoje jako druh obstáli.




ČTĚTE TAKÉ:
V novém kalendáři Taťána odhalila své dokonalé tělo







ČTĚTE TAKÉ:
Lucie Vondráčková předčasně porodila své první dítě

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…