Nestyďte se, že jste drbna, klepy léčí!

Nestyďte se, že jste drbna, klepy léčí!

Každý občas s chutí propere kolegovy avantýry, nesnesitelné děti od sousedů nebo krachující manželství známých. Výčitky hoďme za hlavu, podle vědců drby svědčí našemu zdraví.

Výzkumy tvrdí, že 85 procent žen s požitkem poslouchá pikantní historky ze svého okolí a nejméně jedna z deseti má potíže s udržením tajemství. Klepy, které nejsou míněny zle, jsou podle odborníků zdravou činností, jež posiluje sociální soudržnost a navozuje pocit pohody.

"Drbání zvyšuje hladinu pozitivního hormonu serotoninu a zmírňuje stres a úzkost," tvrdí britský psycholog Colin Gill. Když nezávazně klábosíme, soustředíme se na to, co říká náš protějšek a naopak, což v nás navozuje pocit štěstí. Navíc se cítíme lépe, když podvědomě srovnáváme sami sebe s postiženou osobou, kterou si bereme do úst.

Odborníci z Harvardu došli k závěru, že klepy mají z evolučního hlediska velký význam, protože lidem odedávna pomáhají získávat informace o povaze jiných, což nás chrání před lháři a podvodníky a umožňuje vytvořit větší kooperující skupiny.

V podstatě jde o stejnou funkci, jakou má v opičí tlupě vybírání blech ze srsti. "Je to dobrý způsob jak zjistit, jaké chování je ještě ve společnosti přijatelné. Když někdo zvedne nad tím, co říkáte, obočí, nejspíš to sami neuděláte," vysvětluje Dr. Gill.

Zároveň ale upozorňuje: "Drbání je zdravé, ale nesmí být zlé a lživé, aby v nás nevyvolávalo stres." Jeho slova potvrzuje i výzkum Britské psychologické společnosti. Podle něho tvoří komunikace o druhých lidech 99 procent všeho, o čem se lidé baví. Je to nezbytná součást našeho života, díky níž jsme během vývoje jako druh obstáli.

ČTĚTE TAKÉ:
V novém kalendáři Taťána odhalila své dokonalé tělo

ČTĚTE TAKÉ:
Lucie Vondráčková předčasně porodila své první dítě

Doporučujeme

Články odjinud