Nesvědčí vám kravské mléko? Tak vyzkoušejte kozí nebo ovčí…

Nesvědčí vám kravské mléko? Tak vyzkoušejte kozí nebo ovčí…

Víte, že kozí a ovčí mléka jsou mnohem zdravější variantou než mléko kravské? Pojďme si o tom něco povědět.

Kozí mléko

Na co je kozí mléko bohaté?

V kozím mléku najdeme fosfor, vápník, hořčík, draslík, síru, zinek, kobalt, mangan, titan, chróm dále pak vitamin A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.

Léčivé účinky kozího mléka

Kozí mléko je na rozdíl od mléka kravského mnohem více výživově hodnotné. Má úplně jiné složení bílkovin a tuků. Tuk z kozího mléka je přirozeně homogenní a tím tedy lépe stravitelný. Toto mléko obsahuje látky schopné mobilizovat imunitní systém, čímž působí antialergicky. Popíjení kozího mléka se doporučuje při alergiích na kravské produkty, celiakii, kožních neduzích, při nemocech kloubů, osteoporóze, ledvin, jaterních a žlučníkových potížích. Vědecké výzkumy potvrdily, že tato potravina je zajímavou prevencí, ale i doplňkovou léčbou všech onkologických onemocnění.

Kozí kosmetika

Kozí mléko má na pokožku hojivé, chladící, hydratující a celkově regenerující účinky.

Zvláčňující koupel

Potřebujeme: 2 dl kozího mléka, 2 lžíce mandlového oleje

Postup: Kozí mléko smícháme s olejem a vzniklou směs přilijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut.

Hydratující pleťové mléko

Potřebujeme: 1 lžíci kozího mléka, 2 kapky citronové šťávy

Postup: Přísady smícháme dohromady, mléčnou směs nanášíme na očištěnou pokožku a nechápe vpít.

Regenerující pleťová maska

Potřebujeme: 1 lžíci kozího jogurtu, 1 lžičku medu, půl lžičky vaječného žloutku Postup: Přísady smícháme dohromady, vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme.

Ovčí mléko

Co ovčí mléko obsahuje?

Ovčí mléko je oproti kravskému mnohem lépe stravitelnější, i když má mnohem tučnější a sladší chuť. K lepší stravitelnosti přispívá zajímavé složení tuku, je v něm vyšší podíl mastných kyselin. Rovněž obsah bílkovin je mnohem vyšší. Ovčí mléko je 3 x bohatší na syrovátkové bílkoviny, než mléko kravské, proto se lépe tráví. V tomto mléce najdeme vitaminy A, B1, B2, B6, B12, niacin, biotin, D, E, dále pak železo, hořčík, vápník, zinek.

Léčivé účinky ovčího mléka

Ovčí mléko je mnohem více výživově hodnotné než mléko kravské. Doporučuje se popíjet v období dětství, dospívání, ale i v produktivním a seniorském věku. Celkově zlepšuje kondici, vitalitu, je účinnou prevencí, ale i samotnou léčbou osteoporózy, anémie, nechutenství.

Pozor! Ovčí mléko má odlišné složení mastných kyselin a vede tak lepší absorpci laktózy, což může být prospěšné u jedinců s mírnou laktózovou intolerancí. Ale u osob alergických na kravské mléko, může vyvolávat stejnou alergii.

Ovčí kosmetika

Ovčí mléko pokožku promazává a celkově zvláčňuje.

Koupel pro suchou a citlivou pokožku

Potřebujeme: 3 dl ovčího mléka Postup: Přísady smícháme dohromady a vzniklou směs přilijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut.

Pleťové mléko pro suchou pokožku

Potřebujeme: 1 lžíci ovčího mléka Postup: Mléko používáme k odličování.

Doporučujeme

Články odjinud