Neurochirurg dokončil operaci mozku pomocí vrtačky Bosch

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vysoce kvalifikovaný neurochirurg Henry Marsh použil vrtačku pořízenou v přepočtu za 980 korun, aby dokončil operaci pacienta při plném vědomí. Vrtačku Bosch PSR960 s vlastním zdrojem napájení zvolil, když zjistil, že u sebe nemá správný nástroj, speciální vrtačku, která vyjde na bezmála milion korun.

Doktor Marsh se v těchto neobvyklých podmínkách ocitl, když se vydal na Ukrajinu pomoci lidem, kterým není místní systém zdravotnictví schopen zajistit adekvátní péči. V polovině operace na odstranění mozkového nádoru z hlavy pana Mariana Dolišného vypadl elektrický proud, ale Marsh zákrok chladnokrevně dokončil a pacienta zachránil.

"Hromadné používání vrtačky pro domácí kutily samozřejmě běžně nedoporučuji, ale ukazuje to, že improvizace se občas vyplatí," komentoval svůj zásah lékař.
Operaci nafilmoval štáb BBC. Pacient dostal jen místní umrtvení, protože se Marshovi nepodařilo najít dostatečně kvalifikovaného anesteziologa. To mu ale dalo dobrou příležitost s pacientem během operace komunikovat a ujišťovat se, že nedochází k poškození mozku. Na vrtačku prý užil běžné vrtáky, což pro pacienta nebylo příliš příjemné.

Henry Marsh (58) začal navštěvovat Ukrajinu před patnácti lety, když byl pozván do jedné místní nemocnice, aby tam přednesl sérii přednášek. Při návštěvě zjistil, že místní systém zdravotnictví je v krizovém stavu a často dochází k tomu, že nezhoubné nádory zůstávají neoperovány a způsobují tak slepotu nebo začínají vyrůstat z hlavy dřív, než se pacientovi dostane pomoci. Od té doby se Marsh dvakrát do roka vydává na Ukrajinu a ve spolupráci v místním neurochirurgem Igorem Petrovičem nejnutnější případy operuje.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
FOTKU! FOTKU! FOTKU! FOTKU! Avuvinka 6. 4. 2008 | 18:40

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…