Neviditelní zabijáci číhají i v cereáliích

| Autor: Tomas Šebek | Rubrika: Zdraví

Jsou všude kolem nás. Jejich spory vdechujeme a jejich jedy občas sníme. Jde o plísně. Jaký vliv mají na zhoubné bujení a jak se před nimi bránit?

Plísně, aby obstály v konkurenčním boji v přírodě, produkují jedy. Mnohé jsou velmi účinné. Některé jsme se naučili využívat (jsou nejen základem penicilinu, ale testuje se i jejich účinek na ničení nádorových buněk), jiné mykotoxiny nám škodí – mohou vyvolat otravy, ale i rakovinu.

Nejnebezpečnější je v tomto ohledu aflatoxin. Najdeme jej ve špatně skladovaných oříšcích. Aflatoxin vyvolává zhoubný nádor jater. Vyřadí totiž z funkce gen, který umí tvorbu nádorů potlačit. Velmi často se v potravinách – hlavně pečivu – vyskytuje i ochratoxin. Ten rozplete dvojšroubovici DNA a stojí v pozadí rakoviny ledvin, tedy nejčastějšího nádoru u nás.
Je zdravá výživa opravdu zdravá?

Také si rádi dopřáváte snídaňové cereálie s tím, že chcete udělat něco pro své zdraví? Tak je vybírejte pečlivě! Kanadští vědci nasbírali v obchodech během 3 let 156 vzorků cereálií. Kromě dalších zdraví škodlivých plísní objevili až ve 30 % vzorků ochratoxin. Plíseň, která tento jed produkuje, totiž napadá obilniny. Ke kontaminaci dochází už při žních. Pokud se plesnivá píce nechá zkrmit, může se jed objevit i v mléce či mase (zvláště ve vepřových ledvinách).

Jak se bránit?
Důležité je nakupovat s rozvahou. Vybírat výrobky v neporušeném obalu. Kupovat jen to, co je možné do 2–3 dní sníst. To platí zvláště pro pečivo. Chléb skladujte v čisté látkové utěrce, papírovém sáčku nebo chlebníku. Ten ale často a dobře čistěte. Pečivo nepatří do lednice. Lépe je nesnědený chléb hluboce zamrazit a po rozmrazení ihned sníst. Velmi nebezpečné je také seškrábnutí plísně z marmelády a následná konzumace. Jed je totiž V CELÉ marmeládě!

Mykotoxiny patří k závažným, a přesto opomíjeným rizikovým faktorům vzniku nádorového bujení. Možná že při nákupu poškozeného zboží „v akci“ ušetříte pár korun. Ale rozhodně ne své zdraví.

(ela)
zdroj: http://www.lecba-rakoviny.cz

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…