Nezapomeňte na svou paměť

Nezapomeňte na svou paměť

Téměř každý dvacátý člověk nad 65 let trpí Alzheimerovou nemocí. Nad nemocí nezvítězíte, její projevy však můžete zpomalit.

Alzheimerova nemoc je nejčastější příčinou demence, což je porucha velmi úzce spjatá s lidským stárnutím. Jejím prvotním a nejčastějším projevem je časté zapomínání. U mnoha pacientů se zhoršují kognitivní funkce, přestávají rozumět smyslu řeči ostatních, mají potíže s komunikací.

Časté jsou poruchy soustředění a orientace v čase i prostoru. Potíže začínají nenápadně, časem se ale prohlubují.

Důležité je začít s nemocí bojovat dříve, než se potíže projeví naplno. Pro boj s Alzheimerovou nemocí existují mírné či mocnější páky. Velmi účinná je například tělesná aktivita – při pohybu se zrychlí krevní oběh a zlepší se tak prokrvení i výživa mozku. Před demencí jednoznačně uchrání i neustálé vzdělávání a všemožný trénink mozku. Co dáme mozku, měli bychom dát i tělu – nejlepší cesta je ve formě odlehčené potravy, doporučuje se středomořský jídelníček.

Ke zmírnění stavu pomáhají některé doplňky stravy a léky. Přestože se právě cítíte v nejlepší kondici, neměli byste zapomínat na pravidelné návštěvy u svého lékaře, jenž u vás může včas odhalit jiné choroby, které by mohly způsobit komplikace.

Zdroj: Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud