Nezapomínejme na hořčík

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

V dnešním uspěchaném světě si příliš nedáváme pozor na to, co jíme. Během pár minut zhltneme nějaký „rychlovýtvor“ a běžíme zase dál. Měli bychom se ale raději zastavit a začít se zajímat o to, zda je naše strava vyvážená, zda obsahuje dostatečné množství látek, které jsou potřebné k našemu zdravému životu. Řada zdravotních problémů totiž vzniká z nedostatku nějaké důležité živiny. Jednou z těch nejvýznamnějších je hořčík, jehož příjem je u naší populace o něco nižší, než by bylo třeba…

Na příjmu hořčíku závisí mnoho pochodů v lidském těle. Podporuje přeměnu látek a energie, činnost řady enzymů v organismu, zvyšuje také schopnost svalové kontrakce, spolu s vápníkem se pak podílí na mineralizaci kostí a tvorbě bílkovin. Určitým způsobem také zasahuje do regulace přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje imunitu a snad se i částečně podílí na prevenci astmatu a arytmií.
Příznivě působí proti vzniku ledvinových kamenů s obsahem vápníku, ženám pomáhá při potížích spojených s premenstruálním syndromem. Kladně ovlivňuje ale i psychiku, protože vrací vnitřní vyrovnanost a zklidňuje emoce.

Abychom zajistili dostatečný příjem hořčíku, tj. mezi 300 – 600 mg denně, museli bychom zkonzumovat asi 1,5 – 2 kg masa, 2 – 3 l mléka, okolo 1 kg celozrnného chleba, 0,2 – 0,5 kg luštěnin, 1 kg brambor nebo 0,5 – 1 kg listové zeleniny. Z uvedených hodnot vyplývá, že zajištění třeba i jen minimální denní hodnoty příjmu vyžaduje značné úsilí. A tak se doporučuje, zvláště pak v případě vyšší potřeby, doplňovat hořčík ze stravy některým vhodným suplementem. Do určité míry může být alternativou rovněž doplňování hořčíku pomocí některých minerálních vod.

Příčinou nedostatku hořčíku může být vedle nedostatečného příjmu také vysoká spotřeba alkoholu, používání diuretik a případně rovněž některých antibiotik. Příznaky většího nedostatku mohou být tetanie, svalová slabost, svalové záškuby či arytmie.

Nejpřijatelnější pro organismus jsou organické formy vázaného hořčíku, především ve formě laktátu. Hořčík v této biologicky lépe dostupné formě laktátu nalezneme v produktu Magnesium Plus. Jde o kombinaci hořčíku s vitamínem B 6 (pyridoxinem), která je speciálně vytvořená pro lidi vystavené zvýšené zátěži (těhotné ženy, seniory, sportovce). Kromě již výše zmíněných příznivých účinků hořčíku se užitečným způsobem do ochrany zdraví zapojuje i vitamín B 6. Ten udržuje zdravý imunitní systém a také je známý jako „vitamín na nervy“.

Zkuste tedy udělat první krok ke zdravému způsobu života a doplňte si chybějící hořčík - Magnesium Plus 100 tablet společnosti Medicamenta je k dostání za cca 95,-- Kč. Kromě kombinace hořčíku s vitamínem B 6 si můžete pořídit samotné Magnesium Lactici (50 tablet za cca 51,-- Kč).

Zdroj: Botticelli

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…