Nezdravá vejce? Dnes už jen mýtus

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vyhýbáte se konzumaci vajec, protože obsahují hodně cholesterolu? Tak to už nemusíte. Podle nedávných studií zdraví lidé mohou jíst vejce bez obav, že by si tím zvyšovali riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

www.ulekare.cz


Vejce vzatá na milost?

Tuk obsažený ve vejcích je z větší části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Velkou část tuků tvoří fosfolipidy. Jejich nejvýznamnějším zástupcem, který by mohl vajíčkům zlepšit pověst, je lecitin. Dokáže totiž významně snížit vstřebávání vaječného cholesterolu ve střevě. Jinými slovy, vejce sice obsahují cholesterol, ale většina se nám do krve ani nedostane.

Abeceda vitaminů

A to není vše. Užitečných látek je celý seznam. Vejce obsahují vitamin A, a to jak ve formě retinolu, tak i provitaminu A (luteinu, zeaxantinu a beta-karotenu). Lutein a zeaxantin mají ochranné účinky na sítnici. Proto se používají v léčbě a prevenci věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění postihující centrální část sítnice a způsobující postupnou ztrátu zraku).

Dále můžeme ve vejcích najít vitaminy D a E, B2, B6 a B12 a foláty, které snižují hladinu homocysteinu v krvi. Zvýšená hladina homocysteinu v krvi je rizikový faktor pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Z minerálních látek jsou ve vejcích zastoupeny především selen, fosfor, železo, zinek a vápník.

Vejci proti vysokému tlaku

Pokud se stále ještě díváte na vejce s nelibostí, možná vás tohle přesvědčí. Kanadští vědci totiž ve vařených i smažených vejcích objevili několik bílkovin, ze kterých trávicí enzymy žaludku a tenkého střeva dokážou vytvořit látky chovající se podobně jako ACE inhibitory, což jsou dnes velice často předepisované léky na vysoký krevní tlak. Podle studie by prý měla tlak více snižovat vejce smažená.

Aby se tento účinek potvrdil, je třeba ještě provést studie na lidech. Ale řekněte, nebylo by zajímavé chodit si pro „léky“ místo do lékárny třeba do prodejny potravin?

www.ulekare.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z hlávkového salátu






ČTĚTE TAKÉ:
Fibrilace síní – mýty a pravda o srdeční arytmii

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…