Nezdravá vejce? Dnes už jen mýtus

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vyhýbáte se konzumaci vajec, protože obsahují hodně cholesterolu? Tak to už nemusíte. Podle nedávných studií zdraví lidé mohou jíst vejce bez obav, že by si tím zvyšovali riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

www.ulekare.cz


Vejce vzatá na milost?

Tuk obsažený ve vejcích je z větší části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Velkou část tuků tvoří fosfolipidy. Jejich nejvýznamnějším zástupcem, který by mohl vajíčkům zlepšit pověst, je lecitin. Dokáže totiž významně snížit vstřebávání vaječného cholesterolu ve střevě. Jinými slovy, vejce sice obsahují cholesterol, ale většina se nám do krve ani nedostane.

Abeceda vitaminů

A to není vše. Užitečných látek je celý seznam. Vejce obsahují vitamin A, a to jak ve formě retinolu, tak i provitaminu A (luteinu, zeaxantinu a beta-karotenu). Lutein a zeaxantin mají ochranné účinky na sítnici. Proto se používají v léčbě a prevenci věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění postihující centrální část sítnice a způsobující postupnou ztrátu zraku).

Dále můžeme ve vejcích najít vitaminy D a E, B2, B6 a B12 a foláty, které snižují hladinu homocysteinu v krvi. Zvýšená hladina homocysteinu v krvi je rizikový faktor pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Z minerálních látek jsou ve vejcích zastoupeny především selen, fosfor, železo, zinek a vápník.

Vejci proti vysokému tlaku

Pokud se stále ještě díváte na vejce s nelibostí, možná vás tohle přesvědčí. Kanadští vědci totiž ve vařených i smažených vejcích objevili několik bílkovin, ze kterých trávicí enzymy žaludku a tenkého střeva dokážou vytvořit látky chovající se podobně jako ACE inhibitory, což jsou dnes velice často předepisované léky na vysoký krevní tlak. Podle studie by prý měla tlak více snižovat vejce smažená.

Aby se tento účinek potvrdil, je třeba ještě provést studie na lidech. Ale řekněte, nebylo by zajímavé chodit si pro „léky“ místo do lékárny třeba do prodejny potravin?

www.ulekare.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z hlávkového salátu






ČTĚTE TAKÉ:
Fibrilace síní – mýty a pravda o srdeční arytmii

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…