Nezdravá vejce? Dnes už jen mýtus

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vyhýbáte se konzumaci vajec, protože obsahují hodně cholesterolu? Tak to už nemusíte. Podle nedávných studií zdraví lidé mohou jíst vejce bez obav, že by si tím zvyšovali riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

www.ulekare.cz


Vejce vzatá na milost?

Tuk obsažený ve vejcích je z větší části tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Velkou část tuků tvoří fosfolipidy. Jejich nejvýznamnějším zástupcem, který by mohl vajíčkům zlepšit pověst, je lecitin. Dokáže totiž významně snížit vstřebávání vaječného cholesterolu ve střevě. Jinými slovy, vejce sice obsahují cholesterol, ale většina se nám do krve ani nedostane.

Abeceda vitaminů

A to není vše. Užitečných látek je celý seznam. Vejce obsahují vitamin A, a to jak ve formě retinolu, tak i provitaminu A (luteinu, zeaxantinu a beta-karotenu). Lutein a zeaxantin mají ochranné účinky na sítnici. Proto se používají v léčbě a prevenci věkem podmíněné makulární degenerace (onemocnění postihující centrální část sítnice a způsobující postupnou ztrátu zraku).

Dále můžeme ve vejcích najít vitaminy D a E, B2, B6 a B12 a foláty, které snižují hladinu homocysteinu v krvi. Zvýšená hladina homocysteinu v krvi je rizikový faktor pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Z minerálních látek jsou ve vejcích zastoupeny především selen, fosfor, železo, zinek a vápník.

Vejci proti vysokému tlaku

Pokud se stále ještě díváte na vejce s nelibostí, možná vás tohle přesvědčí. Kanadští vědci totiž ve vařených i smažených vejcích objevili několik bílkovin, ze kterých trávicí enzymy žaludku a tenkého střeva dokážou vytvořit látky chovající se podobně jako ACE inhibitory, což jsou dnes velice často předepisované léky na vysoký krevní tlak. Podle studie by prý měla tlak více snižovat vejce smažená.

Aby se tento účinek potvrdil, je třeba ještě provést studie na lidech. Ale řekněte, nebylo by zajímavé chodit si pro „léky“ místo do lékárny třeba do prodejny potravin?

www.ulekare.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z hlávkového salátu






ČTĚTE TAKÉ:
Fibrilace síní – mýty a pravda o srdeční arytmii

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…