Nezdraví muži umírají až o deset let dřív

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Kuřáci středního věku, kteří mají vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol, umírají přibližně o deset let dříve, než jejich zdravější vrstevníci. Ukazuje to nová studie.

Britská studie zkoumala zdraví více než 19 000 státních zaměstnanců ve věku 40 až 69 let a sledovala, co se nimi stalo po osmatřiceti letech. Ukázalo se, že muži s třemi rizikovými faktory (kouření, tlak, cholesterol) umírají mnohem dřív než jejich vrstevníci.

Podle BBC tato studie začala v letech 1967-70, tedy v době, kdy ve Velké Británii byla úmrtnost na srdeční choroby nejvyšší. Vědci tehdy změřili výšku, váhu, krevní tlak, funkci plic, cholesterol a krevní cukr tisíců státních zaměstnanců. Vyptávali se jich také na dřívější zdravotní problémy, kouření, rodinný stav a zaměstnání. Zjistili, že mezi muži bylo 42 % kuřáků, 39 % osob s vysokým krevním tlakem a 51 % lidí s vysokým cholesterolem.

Po bezmála čtyřiceti letech se vědci k této studii vrátili. Zjistili, že v mezičase zemřelo 13 501 sledovaných mužů.

Ukázalo se, že největší risk hrozí mužům s výše zmiňovanými třemi rizikovými faktory. Když ale vědci rozšířili záběr studie a podívali se i na obezitu, cukrovku a platovou třídu, ukázalo se, že rozdíl mezi pěti procenty mužů s nejvíce rizikovými faktory a pěti procenty mužů s nejméně rizikovými faktory je 15 let života.

Studii vedl dr. Robert Clarke z Oxfordské univerzity. K výsledkům dodal:
"Prokázali jsme, že muži, kteří kouří, mají vysoký krevní tlak a zvýšený cholesterol, se v průměru dožívají 74 let věku. Ti, kteří žádný z těchto rizikových faktorů nemají, se dožívají 83 let. Tento druh výsledků se dá zjistit jen dlouhodobou studií. Jen tak se dá ukázat, že i relativně malé rozdíly v přítomnosti rizikových faktorů mohou mít velký dopad na očekávanou délku života."

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…