Nízká inteligence je druhým největším nepřítelem lidského srdce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Inteligence je po kouření druhým nejrizikovějším faktorem pro vznik srdečních nemocí. Podle lékařů by se osvětové kampaně měly zaměřit především na osoby s nižším IQ.

Britští vědci zjistili, že nízký inteligenční kvocient úzce souvisí s onemocněními a úmrtími v důsledku kardiovaskulárních chorob. Kromě kouření je hlavním faktorem provázejícím tyto nemoci.

Kardiovaskulární choroby jsou přitom nejčastější příčinou smrti u mužů v Evropě, Spojených státech a většině ostatních průmyslových zemích. Podle světové zdravotnické organizace byly v roce 2005 z 32 procent příčinou všech úmrtí na Zemi.

Je známa skutečnost, že horší vzdělání a nižší příjem často zvyšují riziko vážných chorob. Důvodem je především ztížený přístup ke zdravotní péči, zhoršené životní podmínky, chronický stres a vyšší míra zdravotních rizik, například kouření.



Britští experti v čele Dr. Davidem Battym analyzovali zdravotní údaje 1 145 mužů a žen kolem 55 let a během následujících 20 let sledovali jejich zdravotní stav.


Poté určili pět nejrizikovějších faktorů pro vznik srdečních nemocí. Jsou jimi: kouření cigaret, nízké IQ, nízký finanční příjem, vysoký krevní tlak a nedostatečná tělesná aktivita.

"Existují věrohodné důvody, které vysvětlují, proč má nízký IQ vliv na vznik kardiovaskulárních onemocnění," říká Batty a dodává: "Ohroženi jsou především ti, kteří ignorují nebo odmítají vzít na vědomí rady lékařů týkající se nebezpečí kouření, dodržování zdravé životosprávy a podobně."

Podle něho je důležité, aby při prevenci brali lékaři v úvahu schopnosti, které se odrážejí v pacientově IQ.

"Z hlediska péče o veřejné zdraví je možné IQ zvýšit například usnadněním přístupu ke vzdělání," tvrdí Batty. S tím souhlasí i epidemioložka Ioanna Tzoulakiová: "Veřejné zdravotní kampaně by se měly zaměřit na vlivy, které se objevují už v mládí, ovlivňují výši IQ a vznik sociálních rozdílů," upozorňuje.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…