Nízká porodní váha může být příčinou pozdějších cévních onemocnění

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Změny na cévách, které jsou spojovány s pozdějšími zdravotními problémy, se dají u chlapců s nízkou porodní váhou identifikovat už v ranném dětství. Zjistili to britští odborníci.

Osmiletí chlapci, kteří byli při porodu lehčí, mají větší pravděpodobnost, že se u nich vyskytne vaskulární rezistence, která v pozdějším věku vede k vysokému krevnímu tlaku.

Jak však uvádí tým vědců ze Southampton University, u dívek se tento problém nevyskytuje. Podle informací BBC už dřívější výzkum ukázal, že nízká porodní váha vede v pozdějším věku k riziku srdečních onemocnění a cukrovky.
Při výzkumu se sice nepotvrdilo, že by některý z 140 zkoumaných chlapců trpěl srdeční chorobou. Ukázalo se, že tepny chlapců s nízkou porodní váhou vykazují změny, které po několika desetiletích k nemocem srdce mohou vést.

Vědci konkrétně zkoumali, jak reakce dítěte na stres může ovlivnit vaskulární rezistenci, to jest vlastnost žil, která způsobuje, že jimi krev hůře prochází. Ačkoliv tato vlastnost krevního oběhu nepůsobí žádné problémy dětem, v dospělosti zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, a to zvláště u těch lidí, kteří mají stresující povolání.

U dívek se podobná vazba mezi nízkou porodní váhou a problémy s žilami nenašla. Zjistilo se však, že porodní váha ovlivňuje ty části jejich nervového systému, které jsou spojené s reakcemi na stres.

Dr. Alexander Jones řekl reportérům BBC: "Rozdíly mezi pohlavími byly zásadní a snad by nám v budoucnosti mohly pomoci porozumět tomu, proč se u žen a mužů objevuje vysoký tlak či srdeční choroby v jiném věku. Ukazuje se, že existují dva různé mechanismy, které působí tytéž problémy se srdcem."

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…