Nosíte těsný pásek nebo kabelku? aneb Drobnosti, které škodí zdraví

Nosíte těsný pásek nebo kabelku? aneb Drobnosti, které škodí zdraví

Denně děláme řadu věcí naprosto automaticky, sedneme si s nohou přes nohu, odkládáme odchod na toaletu. I když jinak žijeme zdravě, tyto, na první pohled nevinné návyky, nám ubližují. Které další věci škodí zdraví?

Stojíte s propnutými koleny

Stojíte s propnutými koleny? Odborníci tomu také říkají, že je máte zamčená. Hrozí to lidem s hypermobilními klouby, ale nejen jim. Při tomto postoji máte kolena příliš napnutá, správně byste je měla mít lehce pokrčená. Postoj se zamčenými koleny zvyšuje tlak na koleno. Každý kloub je obklopen svaly, které jsou aktivní. Pokud na koleno zvyšujete tlak, musí svaly neustále fungovat, což je z dlouhodobého hlediska poškozuje. Kolena začnou bolet, a navíc ovlivní držení celého těla.

Pokračování 2 / 8

Sedíte s nohou přes nohu

Jasně, někdy to prostě jinak nejde, třeba pokud sedíte na schůzce v krátké sukni. Ale během dne byste sezení s nohou přes nohu měla maximálně omezit. Zkracujete si tím totiž vnitřní stehenní svaly. Trpí tím také kolena, jejichž vazy se povolují, což pak může vést ke zraněním při činnostech, jako je třeba lyžování. Od sezení s nohou přes nohu vás také mohou rozbolet záda v bedrech.

Pokračování 3 / 8

Spíte na břiše

Spaní na břiše je dobré. Ale jen protože v této pozici nechrápete. Vaše krční páteř se ovšem při tom dostává do naprosto nepřirozeně zakloněné polohy. Což může vést k bolesti nebo znecitlivění horních končetin, případně i krční páteře a zad. Proto je lepší spát na zádech, případně na boku. Pokud by bolesti neodeznívaly, navštivte lékaře.

Podívejte se na videu, jak škodí lak na nehty:

Pokračování 4 / 8

Nosíte těsný pásek

Je vlastně až s podivem, že někdo nosí těsné pásky, vždyť je to přece děsně nepohodlné! A navíc nevzhledné, když vás v půli něco přesekne, a zvýrazní tak nedokonalosti postavy. Jenže kromě pohodlí a vzhledu může těsný pásek vést ke gastroezofageálnímu refluxu. Příznaky mohou být hořká chuť v ústech, pálení nebo bolest na hrudi, pálení žáhy, chronický kašel nebo i potíže s polykáním.

Pokračování 5 / 8

Hrbíte se

Nejde sedět celý den rovně jako pravítko, ale většinou byste měla být narovnaná. Jinak si totiž zkracujete ramenní svaly stejně jako ty proti lopatce, což vede ke špatnému držení těla a svalové nerovnováze a bolesti zad.

Pokračování 6 / 8

Dlouho řídíte

Pokud často absolvujete dlouhé trasy, neměla byste zapomínat na pravidelné zastávky. Kromě toho, že vám budou otékat nohy, může dojít ke špatnému prokrvování dolních končetin, což pak po dlouhé době může být jednou z příčin vzniku křečových žil. Stačí, když občas zastavíte, vystoupíte z auta a projdete se.

Pokračování 7 / 8

Odkládáte cestu na toaletu

Držíte "to" do poslední chvíle? Zaděláváte si na zánět močových cest. Bakterie v moči se totiž mohou množit velmi rychle, a protože ženy mají krátkou močovou trubici, mohou se v ní usadit velice rychle. Pokud se už u vás infekce rozjede, je nutné navštívit lékaře. Neléčená by totiž mohla postihnout ledviny.

Pokračování 8 / 8

Nosíte kabelku

Je jasné, že k elegantním šatům si batoh nevezmete, však vám taky nikdo kabelku nosit nezakazuje. Jen ji občas přehoďte z ruky do ruky. Většina bolestí pohybového aparátu je způsobena tělesnými asymetriemi, kterých se dopouštíme tím, že si v sobě ukládáme špatné pohybové vzorce. Při nošení kabelky pracují svaly na jedné straně, čímž se posilují více než ty na straně druhé.

Doporučujeme

Články odjinud