Nová dieta přidává šest let života

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pod zatím nepříliš rozšířeným názvem Polymeal se ukrývá dieta vyvinutá nizozemskými vědci. Dokáže udržet lidský organismus ve vrcholné formě, nechutná nijak špatně, a navíc umí prodloužit délku života.

Dieta vychází z oblíbené středomořské kuchyně a skládá se především z ryb, které by se měly objevit na talíři čtyřikrát týdně, červeného vína v povoleném množství 1,5 dcl denně a denní dávky 400 gramů zeleniny povařené s česnekem, a ovoce. Nechybí v něm ani každodenní přísun deseti dekagramů čokolády, ovšem výhradně hořké. Navíc vědci doporučují pravidelnou denní konzumaci 68 gramů mandlí.

Celkový objem potravy si přitom může každý rozdělit podle vlastních představ. Buď zkombinovat všechny ingredience do jednoho pokrmu, nebo je v průběhu dne požívat jednotlivě. Jejich obstarání přitom nepředstavuje podle zjištění vědců ani tak velký nápor na kapsu. Týdně stojí přibližně 22 euro na osobu.

Dieta si neklade za cíl pouze uchování štíhlé postavy, ale především zdravého těla. Navíc je koncipována tak, aby na nejnižší možnou míru omezila nebezpečí vzniku srdečního infarktu. Kdo se řídí jejími zásadami, vyhne se hrozivému zvyšování krevního tlaku a předejde tak i možnostem dalších onemocnění srdce a oběhového systému. Riziko jejich vzniku klesá o plných 76 procent, přičemž délka života žen se může prodloužit až o pět let, u mužů je to dokonce o 6,6 roku.
Polymeal dieta zaručuje sice poněkud střídmější, nicméně aktivní život. A jak zdůraznili její tvůrci v časopise British Medical Journal, ušetří lidského jedince budoucnosti naplněné léky a obavami z důsledků rozvíjejících se civilizačních chorob. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…