Nová dieta přidává šest let života

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Pod zatím nepříliš rozšířeným názvem Polymeal se ukrývá dieta vyvinutá nizozemskými vědci. Dokáže udržet lidský organismus ve vrcholné formě, nechutná nijak špatně, a navíc umí prodloužit délku života.

Dieta vychází z oblíbené středomořské kuchyně a skládá se především z ryb, které by se měly objevit na talíři čtyřikrát týdně, červeného vína v povoleném množství 1,5 dcl denně a denní dávky 400 gramů zeleniny povařené s česnekem, a ovoce. Nechybí v něm ani každodenní přísun deseti dekagramů čokolády, ovšem výhradně hořké. Navíc vědci doporučují pravidelnou denní konzumaci 68 gramů mandlí.

Celkový objem potravy si přitom může každý rozdělit podle vlastních představ. Buď zkombinovat všechny ingredience do jednoho pokrmu, nebo je v průběhu dne požívat jednotlivě. Jejich obstarání přitom nepředstavuje podle zjištění vědců ani tak velký nápor na kapsu. Týdně stojí přibližně 22 euro na osobu.

Dieta si neklade za cíl pouze uchování štíhlé postavy, ale především zdravého těla. Navíc je koncipována tak, aby na nejnižší možnou míru omezila nebezpečí vzniku srdečního infarktu. Kdo se řídí jejími zásadami, vyhne se hrozivému zvyšování krevního tlaku a předejde tak i možnostem dalších onemocnění srdce a oběhového systému. Riziko jejich vzniku klesá o plných 76 procent, přičemž délka života žen se může prodloužit až o pět let, u mužů je to dokonce o 6,6 roku.
Polymeal dieta zaručuje sice poněkud střídmější, nicméně aktivní život. A jak zdůraznili její tvůrci v časopise British Medical Journal, ušetří lidského jedince budoucnosti naplněné léky a obavami z důsledků rozvíjejících se civilizačních chorob. (Plus)

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…