Nová klimakterická poradna

| Autor: Edita Staňková | Rubrika: Zdraví

Vážené čtenářky,
vítáme vás v nové poradně, která se bude zabývat přechodem (klimakteriem). I v době rychle se rozvíjející moderní medicíny se mnoho žen stále ještě obává tohoto období. Jistě i proto, že nemají o této životní etapě dostatek informací a spojují je se stárnutím a nevyhnutelným příchodem nejrůznějších chorob.

Co je tedy klimakterium nebo česky výstižněji přechod? Jedná se o období života ženy, ve kterém žena přechází z let plodnosti do let přirozené neplodnosti. Klimakterium trvá několik let, během nichž dochází ke změnám v přirozené funkci pohlavních orgánů.


Dochází zejména ke snížení funkce vaječníků, jehož důsledkem je nedostatek hormonů v těle ženy. Tento hormonální nedostatek má za následek nejprve nepravidelnou a postupně již žádnou menstruaci. Poslední menstruace je nazývána menopauzou a je významným příznakem přechodu. K menopauze dochází mezi 45. a 55. rokem života ženy.


Tato poradna vznikala ve spolupráci s Občanským sdružením LUNA – vaše přítelkyně v klimakteriu. Pokud Vás zajímají podrobné informace, zkuste si projít webové stránky www.sdruzeniluna.cz, nebo si objednejte bezplatně informační brožuru prostřednictvím info@sdruzeniluna.cz.
Pokud máte tedy zájem, bude na Vaše dotazy odpovídat MUDr. Tomáš Burnog z FP Brno Obilní trh.

Poradnu najdete na adrese poradna.dama.cz/klimaktericka.php


autor: Sdružení Luna

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…