Nová naděje pro kardiaky

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Ischemická choroba srdeční (ICHS) je stále hlavní příčinou úmrtí u nás i ve světě. Vědci opakovaně prokázali souvislost kardiovaskulárních chorob se srdeční (tepovou) frekvencí. V dohledné době budou zveřejněny výsledky mezinárodní studie BEAUTIFUL, tedy ověření účinku dosud jediného léku, který významně snižuje srdeční frekvenci a tím také úmrtnost na ICHS.

„Rychlý srdeční tep zvyšuje riziko srdečního selhání. Snížením srdeční frekvence u kardiaka o každých deset úderů za minutu klesá riziko úmrtí na srdeční onemocnění přibližně o 30 procent," vysvětlil přední český kardiolog profesor Jaromír Hradec.

Srdeční frekvence je klíčovým faktorem rozhodujícím o ischémii, a proto je její optimalizace žádoucí. Odborníci na základě nových poznatků uvažují o plošném sledování srdeční frekvence jako nového rizikového faktoru kardiovaskulárních chorob, podobně jako se sleduje hladina cholesterolu a další faktory. Odborníci podle prof. Hradce toto doporučení zváží.

Do studie BEAUTIFUL bylo zahrnuto téměř 11 000 pacientů ze 33 zemí včetně Česka, kde bylo zařazeno 600 pacientů.. Při svém vyjádření ke studii řekl její předseda prof. Kim Fox (Velká Británie): „ I přes veškerý pokrok kardiovaskulární medicíny zůstává mortalita pacientů s ICHS, kteří mají poškozený srdeční sval, vysoká. Z tohoto důvodu přinese BEAUTIFUL odpověď na podstatnou otázku – zajistí sledovaný lék výhradní snížení srdeční frekvence podstatné pro prodloužení života pacientů? Výsledky studie BEAUTIFUL jsou dychtivě očekávány odbornou veřejností.“

Přes veškerý pokrok v oblasti kardiovaskulárních chorob je ischemická choroba srdeční stále hlavní příčinou smrti a Světová Zdravotnická Organizace (WHO) předpokládá, že jí nejméně dalších 20 let zůstane.

Zdroj:mhw

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Zajímalo by mne jaká je optimální srdeční frekvence Vlasta 10. 2. 2009 | 09:28

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…