Nově nalezený hormon snižuje chuň k jídlu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pokud se vám zdá, že máte po posledním soustu stále hlad, pak se řadíte mezi většinu zdravých lidí. Lidský mozek totiž dostává zprávu, že tělo je už nasyceno, až delší dobu poté, co člověk sní obvyklou porci potravy.

Nově nalezený hormon snižuje chuň k jídlu




Pokud se vám zdá, že máte po posledním soustu stále hlad, pak se řadíte mezi
většinu zdravých lidí. Lidský mozek totiž dostává zprávu, že tělo je už nasyceno,
až delší dobu poté, co člověk sní obvyklou porci potravy. Vědcům se však
nyní podařilo zjistit, že jeden z hormonů, který je do těla vylučován po
jídle a zprostředkovává mozku informace o tom, že dotyčná osoba je sytá,
dokáže zredukovat chuň k jídlu o více jak třetinu. �Hormon se ovšem v těle
objevuje až po delší době od pozření posledního sousta, a proto máme někdy
i po jídle stále pocit hladu. To vede k tendenci přecpávat se, a následně
k nadváze,� vysvětluje profesor Stephen Bloom.



Právě Bloom společně se svým týmem z londýnské Imperial College přišel
na to, že pokud hormon PYY3-36 vpravíme do těla dříve, než se člověk pustí
do jídla, postačí nám k pocitu sytosti o třetinu méně potravy. �Objev účinků
látky PYY3-36, který potlačuje chuň k jídlu, bude v budoucnu využit při léčbě
obezity a problémů s příjmem potravy. Odhadujeme, že se celém světě s obezitou
potýká více než miliarda lidí. Náš hormon by mohl jejich problémy jednou
provždy vyřešit,� prozradil profesor.



�Skupince dobrovolníků, která podstoupila testy, lékaři podávali dvě
hodiny před konzumací hormon. Jedna část dobrovolníků dostala hormon PYY3-36,
druhé byly podány hormony zvyšující slinění. Po uplynutí dvouhodinové lhůty
začalo neomezené hodování. Lidé, kterým byla podána látka PYY3-36, jedli
mnohem méně a v příštích dvanácti hodinách pociňovali méně často hlad. Spořádali
o čtyřicet procent méně kalorií než obvykle,� dodal Bloom s tím, že první
výsledky účinků PYY3-36 jsou nadmíru uspokojující. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…