Nově nalezený hormon snižuje chuň k jídlu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pokud se vám zdá, že máte po posledním soustu stále hlad, pak se řadíte mezi většinu zdravých lidí. Lidský mozek totiž dostává zprávu, že tělo je už nasyceno, až delší dobu poté, co člověk sní obvyklou porci potravy.

Nově nalezený hormon snižuje chuň k jídlu




Pokud se vám zdá, že máte po posledním soustu stále hlad, pak se řadíte mezi
většinu zdravých lidí. Lidský mozek totiž dostává zprávu, že tělo je už nasyceno,
až delší dobu poté, co člověk sní obvyklou porci potravy. Vědcům se však
nyní podařilo zjistit, že jeden z hormonů, který je do těla vylučován po
jídle a zprostředkovává mozku informace o tom, že dotyčná osoba je sytá,
dokáže zredukovat chuň k jídlu o více jak třetinu. �Hormon se ovšem v těle
objevuje až po delší době od pozření posledního sousta, a proto máme někdy
i po jídle stále pocit hladu. To vede k tendenci přecpávat se, a následně
k nadváze,� vysvětluje profesor Stephen Bloom.



Právě Bloom společně se svým týmem z londýnské Imperial College přišel
na to, že pokud hormon PYY3-36 vpravíme do těla dříve, než se člověk pustí
do jídla, postačí nám k pocitu sytosti o třetinu méně potravy. �Objev účinků
látky PYY3-36, který potlačuje chuň k jídlu, bude v budoucnu využit při léčbě
obezity a problémů s příjmem potravy. Odhadujeme, že se celém světě s obezitou
potýká více než miliarda lidí. Náš hormon by mohl jejich problémy jednou
provždy vyřešit,� prozradil profesor.



�Skupince dobrovolníků, která podstoupila testy, lékaři podávali dvě
hodiny před konzumací hormon. Jedna část dobrovolníků dostala hormon PYY3-36,
druhé byly podány hormony zvyšující slinění. Po uplynutí dvouhodinové lhůty
začalo neomezené hodování. Lidé, kterým byla podána látka PYY3-36, jedli
mnohem méně a v příštích dvanácti hodinách pociňovali méně často hlad. Spořádali
o čtyřicet procent méně kalorií než obvykle,� dodal Bloom s tím, že první
výsledky účinků PYY3-36 jsou nadmíru uspokojující. (Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…