Nově nalezený hormon snižuje chuň k jídlu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pokud se vám zdá, že máte po posledním soustu stále hlad, pak se řadíte mezi většinu zdravých lidí. Lidský mozek totiž dostává zprávu, že tělo je už nasyceno, až delší dobu poté, co člověk sní obvyklou porci potravy.

Nově nalezený hormon snižuje chuň k jídlu




Pokud se vám zdá, že máte po posledním soustu stále hlad, pak se řadíte mezi
většinu zdravých lidí. Lidský mozek totiž dostává zprávu, že tělo je už nasyceno,
až delší dobu poté, co člověk sní obvyklou porci potravy. Vědcům se však
nyní podařilo zjistit, že jeden z hormonů, který je do těla vylučován po
jídle a zprostředkovává mozku informace o tom, že dotyčná osoba je sytá,
dokáže zredukovat chuň k jídlu o více jak třetinu. �Hormon se ovšem v těle
objevuje až po delší době od pozření posledního sousta, a proto máme někdy
i po jídle stále pocit hladu. To vede k tendenci přecpávat se, a následně
k nadváze,� vysvětluje profesor Stephen Bloom.



Právě Bloom společně se svým týmem z londýnské Imperial College přišel
na to, že pokud hormon PYY3-36 vpravíme do těla dříve, než se člověk pustí
do jídla, postačí nám k pocitu sytosti o třetinu méně potravy. �Objev účinků
látky PYY3-36, který potlačuje chuň k jídlu, bude v budoucnu využit při léčbě
obezity a problémů s příjmem potravy. Odhadujeme, že se celém světě s obezitou
potýká více než miliarda lidí. Náš hormon by mohl jejich problémy jednou
provždy vyřešit,� prozradil profesor.



�Skupince dobrovolníků, která podstoupila testy, lékaři podávali dvě
hodiny před konzumací hormon. Jedna část dobrovolníků dostala hormon PYY3-36,
druhé byly podány hormony zvyšující slinění. Po uplynutí dvouhodinové lhůty
začalo neomezené hodování. Lidé, kterým byla podána látka PYY3-36, jedli
mnohem méně a v příštích dvanácti hodinách pociňovali méně často hlad. Spořádali
o čtyřicet procent méně kalorií než obvykle,� dodal Bloom s tím, že první
výsledky účinků PYY3-36 jsou nadmíru uspokojující. (Plus)

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…