Nové výzkumy poodhalily tajemství dyslexie

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Moderní technologie pomáhají nahlédnout do dosud neprobádaných míst lidského těla. Díky skenování mozku se ukazuje, že neschopnost propojit vizuální informaci získanou čtením se zvukem, jakým jednotlivá písmena zní, je pravděpodobně příčinou dyslexie.



Lékaři jsou přesvědčeni, že díky novým metodám výzkumu mozku se jim podaří vyřešit problém lehkých mozkových dysfunkcí.

"Naše studie nám pomohla pochopit, jak mozek lidí, kteří mají potíže se čtením, zpracovává informace získané na jedné straně zrakem a na druhé sluchem," vysvětluje autorka výzkumu Vera Blauová a dodává: "I když je ještě předčasné mluvit o praktickém využití našich poznatků, jsou jistě dalším kamínkem v mozaice, která nám časem ukáže, jak léčit poruchy mozkových funkcí."

Nový výzkum potvrzuje dosavadní teorie, že lehké mozkové dysfunkce jsou skutečně neurologickým problémem. Ukázalo se, že aktivita temporálního mozkového laloku dyslektiků je při čtení mnohem méně aktivní než u zdravých lidí. Podle lékařů je tento objev významným krokem k pochopení a léčbě této poruchy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Dnes | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.