Novela zákona o potravinách přináší zásadní pozitivní změny – co to znamená pro nás spotřebitele?

| Autor: MK | Rubrika: Zdraví

Dlouho očekávaná novela zákona o potravinách spolu s novým evropským nařízením nám od 1. ledna 2015 usnadní a zpřehlední přístup k informacím o potravinářských výrobcích, které kupujeme. Jedná se o nejzásadnější úpravu potravinářské legislativy od vstupu České republiky do EU. Jaké změny tedy můžeme očekávat?

Novela zákona o potravinách přináší zásadní pozitivní změny – co to znamená pro nás spotřebitele?

Na nákup už bez lupy

Od 13. prosince roku 2014 začalo platit nařízení EU, které zpřísňuje povinnost informovat zákazníky o složení potravin. Zásadní změna je mimo jiné v tom, že nařizuje povinnou minimální velikost písma, kterým jsou na obalech vyznačené informace pro spotřebitele. Nově tedy musí výrobci své zboží popisovat písmem, které není menší než 1,2 mm. Vyhláška by tak měla ochránit zákazníky před často nečitelným miniaturním písmem, které nahrávalo nejasnostem ohledně složení výrobku a dalších údajů. Informace o složení, datu trvanlivosti, návodu k použití a podmínek skladování tedy musejí být uvedeny čitelným písmem.

Jste alergičtí na nějakou složku potravin? I na vás zákon myslel!

Další změny se týkají informací o obsahu alergenů. Nová vyhláška stanovuje přísnější pravidla pro informování spotřebitelů o přítomnosti alergenů (tedy látek, jež mohou u citlivých jedinců způsobit alergickou reakci) v potravinách a jejich výživové hodnotě. A nově je rozšiřuje i na nebalené potraviny a na potraviny určené k okamžité spotřebě - například v restauracích, jídelnách, rychlých občerstveních, cukrárnách atd.

Co to tedy v praxi znamená? Provozovatel restaurace má povinnost vám zpřístupnit informaci o konkrétní alergenní složce nebo produktu použité při přípravě vašeho pokrmu. Tato povinnost se týká 14 nejčastějších skupin potravinových alergenů. Jsou to: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sójové boby, mléko, skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamie), dále celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý, vlčí bob a měkkýši.

Informace pro zákazníka na prvním místě

„Novela zákona o potravinách zlepší jejich bezpečnost, ale také zefektivní dozor nad trhem. Konkrétně u nebalených potravin budou mít obchodníci povinnost umístit u prodejního pultu údaje o alergenech a v těsné blízkosti potraviny také informaci o jejím výrobci. V současnosti tyto informace zákazníci nedostávají a jsou tak odkázáni na to, co je prodejce ochotný jim sdělit. To se od Nového roku změní,“ uvedl v prosincové tiskové zprávě ministr zemědělství Marian Jurečka.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Dnes | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Dnes | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…