Novinka: lepidlo na zlomeniny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Léčba pacientů se zlomeninami je dlouhá, bolestivá a nákladná. Psychologové tvrdí, že značná část ji obtížně snáší nejen tělesně, ale především psychicky. Všem ale svitla nedávno naděje v podobě speciálního "lepidla", jehož zavedení do praxe bude znamenat revoluci v historii léčby polámaných kostí...

Novinka: lepidlo na zlomeniny


Léčba pacientů se zlomeninami je dlouhá, bolestivá a nákladná. Psychologové
tvrdí, že značná část ji obtížně snáší nejen tělesně, ale především psychicky.
Nejlépe ji pochopitelně snášejí děti. Mladí lidé se na lůžku trápí, jak jim
uniká pod rukama drahocenný čas, starší zase podléhají panice, že už z postele
nikdy nevstanou. Těm všem ale svitla nedávno naděje v podobě speciálního
"lepidla", jehož zavedení do praxe bude znamenat revoluci v historii léčby
polámaných kostí...




Cesta k "umělé kosti" byla dlouhá. Americký doktor Bret Costanze vyzkoušel
přes dvanáct set receptur, než konečně představil odborníkům materiál nazvaný
kosterní opravný systém. Jeho funkce se dá vysvětlit ve stručnosti asi takto:
i po srovnání zlomeniny a zpevnění kovovými hřeby a destičkami zůstane často
mezi zlomenými konci štěrbina. Ta se až dosud vyplňovala zlomky odebranými
z pacientovy pánve... tedy další operace, další čas i bolest.



Lék v pastě vyplní štěrbinu mnohem spolehlivěji a navíc ztuhne během
deseti vteřin. Operatér se ve většině případech obejde i bez kovových spojovacích
prvků. Protože je tento materiál velmi blízký lidské kosti, tělo jej bez
problémů přijme a chová se k němu jako k vlastní tkáni. Spojená kost snese
poměrně brzy běžnou zátěž, takže pacient je během pár dnů schopen vstát z
lůžka. Zátěž vyvolá růst buněk právě v oblasti spojených pastou. Tu brzy
nahradí normální kost...

"Mohl by to být průlom v klasické ortopedii," shodují se američtí a němečtí
lékaři, kteří s pastou provádějí v současnosti klinické zkoušky. "Konec šroubů,
drátů, mnohaměsíční bolestné léčby na lůžku a časově náročné rehabilitace.
Je to - revoluce." (Plus)


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…