Novinka: odběry krve v bytech pacientů

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Až čtvrtina nemocných zemře podle lékařů jen proto, že přišla se svými potížemi za odborníkem pozdě. Nebezpečné rakovinné bujení či akutní nebezpečí srdečního selhání by přitom často odhalily nejzákladnější lékařské testy – odběr krve, moči či stolice.

„Je to až neuvěřitelné, ale většina lidí nechodí na preventivní prohlídky, jejichž součástí bývají i tyto odběry, prostě z důvodu časové zaneprázdněnosti,“ tvrdí doktor Macharáček z Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích „Když vidím až několikahodinové fronty, které se běžně tvoří v ordinacích praktických lékařů, docela je chápu. Na druhé straně musím jako lékař varovat: následky naší pohodlnosti mohou být tragické.“

Zkušenost od nás i ze světa je jednoznačná: preventivní vyšetření by neměly pacienty časově zatěžovat – jinak se vůbec neuskuteční.
Právě časově vytíženým lidem, ale i těm, kteří například nemohou k lékaři prostě proto, že jim to zdravotní stav neumožňuje, vychází vstříc nová služba, provozovaná ovšem na čistě komerční bázi. Stačí vytočit telefonní číslo či poslat mailovou objednávku a během několika dnů vás v bytě či kanceláři navštíví specializovaná zdravotní sestra a během pár minut odběry provede. Každý pacient samozřejmě dostane výsledky testů v zapečetěné obálce, takže nehrozí riziko úniku choulostivých informací.

Součástí služby je i lékařská konzultace. „V lehčích případech stačí po telefonu, když je však třeba, pozvu si dotyčného na vyšetření nebo doporučím další specialisty,“ říká doktor Macharáček, podle kterého se už podařilo díky preventivním odběrům v bytech a kancelářích prokazatelně zachránit už jeden lidský život.

Služba zatím funguje v Praze, Brně a Ostravě, brzy se však rozšíří i do dalších měst. Během dvou let by měla pokrýt celé území republiky. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…