5
Fotogalerie

Novoroční předsevzetí: Chci zhubnout!

Nemálo z nás si každoročně dává novoroční předsevzetí: od ledna začnu s dietou! Náš úspěch pak záleží na míře naší motivace a na důvodu, proč jsme se odhodlali zhubnout.

„Výsledky našeho výzkumu mezi klienty jsou jednoznačné – ženy hubnou zejména pro krásu, chtějí se líbit sobě i ostatním, nosit hezké oblečení. Naopak muži nejčastěji uvádí zdravotní důvody,“ říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Starší muže prý vzhled netrápí, mladší ano

U mužů však hodně záleží na věku – ve středních letech se obvykle prohlašují, že je vzhled příliš netrápí a negativní emoce způsobené nadváhou neradi přiznávají. Je pravdou, že se přetrvávající nadváha v tomto věku už odráží na jejich kondici a zdravotním stavu a mnozí mají závažné problémy. Hubnout se často odhodlají poté, co je lékaři vystraší katastrofickými prognózami.

Mladší muži uvádí spíše estetické, psychické a společenské důvody – nezapadnutí do kolektivu vrstevníků při sportování, nepříjemný pocit při tanci na diskotéce nebo nižší zájem dívek.

Výzkum byl proveden na více než 1 500 klientech Institutu kompliment, kteří před začátkem redukčního programu odpověděli na otázku „Proč jste se rozhodli zhubnout, jaká je vaše motivace?“. Terapeutky potom odpovědi vyhodnotily a zařadily do pěti kategorií – důvody estetické, zdravotní, psychické, společenské a jiné.

„Mnozí lidé však uvádějí estetické a zdravotní problémy jako společensky přijatelné klišé. Tím zakrývají nejen před námi, ale často i sami před sebou závažné osobní důvody,“ říká Knosová.

„V průběhu redukčního programu nebo po jeho skončení, kdy klienti získají větší sebejistotu a my jejich důvěru, nemálo z nich odhalí skutečnou motivaci k hubnutí. Uvažujeme proto, že se začneme ptát na důvod hubnutí i po skončení programu. Myslím, že výsledky budou překvapivé.“

Hubnul ze sázky, vyhrál sto tisíc korun

Některé důvody pro rozhodnutí shodit přebytečné kilogramy jsou poměrně kuriózní. „Měli jsme tu pána, který hubnul kvůli sázce s kamarádem o sto tisíc korun. Sázku vyhrál – za tři měsíce shodil sedmnáct kilogramů a jeho kamarád, který hubnul mimo institut, devět kilogramů. Z oslavy jsme dostali basu šampaňského.“

Velké procento lidí se rozhodne zhubnout, protože je nadváha omezuje při běžných činnostech jako sprchování, nastupování do auta, nepohodlné cestování v letadle nebo jim nadbytečná kila překáží v sexu.

Často za tím stojí další prozaický problém: nelze sehnat pěkné šaty, punčocháče, není možné dopnout zipy na oblečení i na botách přes lýtka. „Například jedna paní chtěla zhubnout, aby mohla opět začít nosit kožich, který jí manžel daroval při kulatém výročí svatby. Jiná zase toužila po tom, aby si dokázala zapnout zip od šatů na zádech, což pro nadváhu nedokázala.“

O něco větší odhodlání mají „racionální typy“ lidí

Ať už chcete zhubnout kvůli oblečení, kráse nebo zdraví, největší motivací pro dosažení vašeho cíle je osobní vnitřní rozhodnutí. Podle zkušeností odborníků se více „drží“ racionální typy lidí. Emotivní typy nezřídka spekulují, které období je pro ně nejlepší, oddalují začátek hubnutí, obávají se ztráty požitků a nových věcí spojených s dodržováním redukčního režimu.

Obecně jsou nejméně úspěšní lidé, kteří se rozhodli hubnout, protože si jejich štíhlost přeje někdo jiný – rodiče, děti, partner nebo nadřízený v práci. Klasickým případem byla dívka, které rodiče slíbili auto, pokud dosáhne ideální hmotnosti. Dcera ale neměla vnitřní motivaci hubnout, programu se zúčastňovala nepravidelně, několikrát ho přerušila a nakonec ani nedokončila.

Na druhou stranu, někteří muži berou „hubnutí z donucení“ jako zástěrku.

Manželka chce, abych zhubnul!

„Měli jsme tu pána, který od samého začátku prohlašoval, že do komplimentu chodit sice bude, ale jen proto, že si to přeje jeho manželka. Připomínal to při každé konzultaci. Zajímavé bylo, že přestože hubnul „jakože na sílu“, dodržoval všechna doporučení, po dvou měsících požádal o prodloužení programu a celkově zhubnul sedmadvacet kilogramů,“ vypráví terapeutka z institutu. „Při loučení byl velmi smutný, omluvil se za své chování, každé z nás přinesl malý dáreček a přišel nás několikrát navštívit.“

ČTĚTE TAKÉ:
Největší průšvihy celebrit v roce 2010


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud